Wat speelde er de afgelopen week? Dit zijn de vijf best gelezen artikelen van week 8. Zo hoeft u het belangrijkste nieuws niet te missen, of kunt u het nog eens rustig doornemen. Met deze week aandacht voor onder andere een analyse van 13 verkiezingsprogramma's over de plannen voor het sociaal domein en de zorg, het vraagstuk autobezit in de bijstand en het Pareto-principe in de jeugdhulp.
Door: Bastiaan Wallage & Freek Reijmerink
De inlichtingenplicht binnen de Participatiewet is de laatste tijd vaak in het nieuws. Onder deze inlichtingenplicht valt onder andere het (financiële) vermogen van de bijstandsgerechtigde. Gemeenten vragen zich vaak af of de waarde van een auto als vermogen moet worden aangemerkt en valt onder de inlichtingenplicht. Het antwoord op deze vraag is bevestigend, maar er zijn uitzonderingen.
Lees verder >>
Door: Matthijs van Dam
Over drie weken kiest Nederland een nieuwe Tweede Kamer. Wat willen de partijen eigenlijk gaan veranderen in het sociaal domein en de zorg? Hoe wordt er gekeken naar marktwerking? Welke oplossingen zijn voorhanden in de jeugdzorg en GGZ, en hoe houden we het tegelijkertijd ook betaalbaar? Onze redacteur Matthijs van Dam analyseerde dertien verkiezingsprogramma's om een beter inzicht te krijgen in de plannen van de partijen.
Lees verder >>
Door: Peer van der Helm
Het boek van Floortje Scheepers, hoogleraar en zelf psychiater, gaat over de mens en over de psychiatrie. Ze beschrijft dat de mens en de psychiatrie niet altijd goed samengaan en haar boek gaat over hoe dat beter kan. De kern van haar betoog is dat de psychiatrie veel kenmerken bevat van een systeem. Gelukkig draagt Scheepers in haar boek alternatieven aan voor ‘het systeem’ die vooral te maken hebben met het ‘loslaten van het systeem’, en de ingewikkelde mens in zijn context en zijn netwerk (ook onderwijs!) te leren zien. Want, zo betoogt ze, dan ontstaat er ruimte.
Lees verder >>
Door: Monique Nijkamp
Recent adviseerde de VNG gemeenten beheersmaatregelen te nemen om extra kosten te voorkomen, als gevolg van het Wmo-abonnementstarief. Haute Equipe-adviseur Monique Nijkamp snapt die gedachtegang, maar ziet juridisch gezien weinig heil in deze pogingen: "Op veel van deze onderwerpen bestaat al jurisprudentie waar de oplossingsrichtingen van de VNG niet in passen."
Lees verder >>
Door: Marcel van Lochem
Er is een overvloed aan data en onderzoek naar verbetering van de jeugdhulp. Maar hoe krijgen we nu echt grip op deze data en wat kunnen we ermee? TransitiePartners-directeur Marcel van Lochem ontdekte een aantal verborgen wetmatigheden die kunnen helpen bij het sturen op jeugdhulp.
Lees verder >>