Menu

Filter op
content
Zorg&Sociaalweb
0

Welzijn op recept: een stapeling van belangen

Met Welzijn op Recept krijgen mensen geen medicijnen, maar een welzijnscoach die ze helpt weer sociaal actief te worden. Hans Adriani en Jan Joost Meijs stonden in 2011 aan de basis van dit concept. Een terugblik op de implementatie, de positieve resultaten, de hindernissen en de toekomst.

18 november 2022

Tien jaar geleden trad Hans Adriani aan als wethouder voor Wmo, wonen en zorg in de Gemeente Nieuwegein. Net als de meeste wethouders had hij weinig verstand van de gezondheidszorg. Wel had hij al snel geleerd dat iedereen die bij hem op bezoek kwam ‘iets’ van hem wilde. ‘Meestal geld’, zegt Adriani lachend. ‘Ik had me dus veel verschillende manieren van beleefd ‘nee’ zeggen aangeleerd.’

Maar bij het bezoek van Jan Joost Meijs (directeur van Gezondheidscentrum de Roerdomp) en Dennis Duiker (bestuurder van de lokale welzijnsstichting MOvactor) liep het net even anders. Bevlogen vertelden zij Adriani hoe de verbinding tussen de eerstelijnszorg en welzijn zou leiden tot veel gelukkigere inwoners en veel lagere zorgkosten. Immers, zo zeiden ze, was zo'n 40 procent van de patiënten in de spreekkamer van de huisarts niet ‘echt ziek’. Hoe dat zit, leest u hier.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.