In het coalitieakkoord is vastgelegd dat het welzijnswerk in beleid en budget geherstructureerd wordt. Een grote opgave voor het college. Wethouder Zorg, Jeugd en Volksgezondheid stelde zichzelf nog een extra eis: meer mensen beter bereiken. 'En de wijk is aan zet'. Hoe de herstructurering van het welzijnswerk vorm krijgt, staat in de 'Contourennota Herstructurering Welzijn 2019 – 2022' die dit college maandag naar de raad heeft gestuurd.
Ik kreeg een taak en die voer ik uit: het welzijnsbeleid en budget herstructurering. Dat is een ingewikkelde klus, en bovendien stelde ik mezelf extra eisen: ik wil het huidige welzijnswerk op peil houden en de vernieuwing gebruiken om het welzijnswerk ook echt te verbeteren. En vooral ook de wijken een veel grotere stem geven,' aldus Parbhudayal. De kern van de nota, legt de wethouder uit, komt erop neer dat er meer mensen beter bereikt worden met minder middelen en meer investeringen. 'Allereerst hebben we minder middelen, dat is een feit. Ik ben als oud-directeur financiën van verstandig financieel beleid. Het afgelopen jaar hebben we echt de tijd genomen om te kijken waar er ruimte zit, samen met de welzijnsorganisaties. En die ruimte vonden we tot nu toe, zonder dat het welzijnswerk daarbij in hoeft te boeten. Dat is een ongelofelijk grote winst en daarmee ook veel complimenten voor de welzijnsorganisaties. Ook zij weten dat de vraag naar zorg groeit en dat we er met zijn allen voor moeten zorgen dat de zorg bereikbaar en betaalbaar blijft. Met als uitgangspunt natuurlijk altijd dat iedereen de zorg moet krijgen die hij of zij nodig heeft. Daarover zijn we het allemaal eens.
Naast het zoeken en vinden van middelen, was er een grote wens om het welzijnswerk anders in te richten, waardoor het meer mensen in Den Haag bereikt. Daarom introduceert dit college De Haagse Tafels. In de wijken gaan buurtbewoners zogenaamde wijkagenda's maken waarin staat wat er voor de wijk belangrijk is en wat er mist. Deze wijkagenda's gaan naar professionals die de bestaande dienstverlening in de wijk naast de agenda's leggen en daarop ook gaan aanpassen.
Ik wil niet als wethouder bepalen wat de mensen nodig hebben, dat zou toch gek zijn. Ik wil dat ze dat zelf bepalen en daarop mijn beleid maken.' Een belangrijk onderdeel van deze nota is ook dat de dienstverlening vaker op een plaats aangeboden wordt. 'Dit betekent dat mensen straks in hun servicepunt XL ook hun bloed kunnen laten prikken, een boek lenen of vragen stellen over hun financiën. Dat noemen we met een duur woord efficiënter, ik vind het eigenlijk gewoon hartstikke logisch dat mensen niet voor 10 verschillende diensten naar 10 verschillende locaties moeten.
Wat voor wethouder Parbhudayal misschien wel het belangrijkste punt uit deze nota is, is dat het college 10 miljoen euro gaat investeren om het welzijnswerk te vernieuwen. '80 procent van de diensten wordt nu aangeboden door 1 organisatie, die dat overigens prima doet. Maar er is vers bloed nodig, nieuwe ideeën. Het welzijnswerk is een ontzettend belangrijke pijler in de zorg. We willen dat die pijler altijd op het hoogste niveau blijft. Daarom vragen we nieuwe initiatiefnemers om zich te melden onder het motto Frisse Kijk op Welzijn in de Wijk. Want de wijk, daar is die weer, de wijk is met deze nota echt aan zet.'