Menu

Filter op
content
PONT Zorg&Sociaal

0

Woonzorg Nederland ondertekent Green Deal Duurzame Zorg

Woonzorg Nederland heeft net als elke corporatie een grote opgave in het verduurzamen van haar vastgoed. Wij verhuren zowel zelfstandige woningen als zorgvastgoed. De Green Deal Duurzame Zorg gaat specifiek over het zorgvastgoed. We verhuren aan een derde van de zorgpartijen en hebben circa 10% van het verhuurd zorgvastgoed in handen.

Woonzorg Nederland 21 juni 2022

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Green Deal Duurzame Zorg

Met het ondertekenen van de Green Deal Duurzame Zorg committeren we ons aan het Klimaatakkoord van Parijs en Nederland: energieneutraal zorgvastgoed in 2050 door de CO2-uitstoot naar nul af te bouwen.

Afgelopen jaren zette Woonzorg Nederland grote stappen in het verduurzamen van haar zelfstandige woningen. Nu maken we ook de stap naar het zorgvastgoed.

Werkelijk energieverbruik

Woonzorg Nederland gaat hiervoor sturen op het werkelijk energieverbruik. Het werkelijk energieverbruik moet naar gemiddeld 80 kWh/m2 per jaar om in 2050 energieneutraal vastgoed te hebben (ParisProof). Volgens de CO2-routekaarten die zijn ingediend ligt het gemiddelde verbruik van landelijk zorgvastgoed nu op zo’n 189 kWh/m2 per jaar. Dat betekent dat we met meer dan de helft willen en moeten reduceren. En om dit gemiddelde te bereiken, moet het energieverbruik van nieuwbouw zorgvastgoed zelfs veel energiezuiniger zijn dan 80 kWh/m2 per jaar.

Duurzaamheidscenario

Van elk zorgcomplex hebben we een toekomstvisie inclusief een verduurzamingsscenario. Hoe langer de periode van exploitatie is, hoe verder we gaan met verduurzamen. Naarmate het einde van exploitatie dichterbij is, worden de verduurzamingsmaatregelen ook beperkter. Op dit moment brengen we in kaart wat het huidige energieverbruik is van ons zorgvastgoed. We vragen daarvoor de energieverbruiken bij de zorginstellingen op. De komende twee jaar gaan we in gesprek met de zorginstellingen en leggen we verbinding met hun eigen CO2 routekaart. Samen met de zorginstelling willen we komen tot één gezamenlijk plan om het vastgoed te verduurzamen.

Hoe bereiken we 80 kWh/m2 per jaar in 2050?

Hoe we dit bereiken volgt uit de dialoog met onze zorgpartners. Deels zal dit zijn met sloop nieuwbouw en deels door het verduurzamen van bestaande zorgcomplexen.
Denk bij het verduurzamen bijvoorbeeld aan het reduceren van de CO2-uitstoot door:
- De schil te isoleren en energiebesparend glas toe te passen
- Toepassen van ventilatie met warmteterugwinning
- Verbeteren van de luchtdichtheid
- Verlagen van de verwarmingstemperatuur
- Daarna het overstappen op warmtepompen of aansluiten op een warmtenet
- En door energie op te wekken met plaatsen van zonnepanelen.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.