Menu

Filter op
content
PONT Zorg&Sociaal

0

Advies: Decentralisatie zorg naar gemeenten

Met dit rapport brengt de SER Noord-Nederland een advies uit voor de Jeugdwet, de Wet maatschappelijke ondersteuning en de Participatiewet, naar aanleiding van de decentralisatie van de zorg sinds 2015. Dit advies kwam tot stond na een verzoek van de gemeente Groningen begin 2017, vanuit het idee dat een betere samenwerking tussen gemeenten zal leiden tot diverse positieve effecten, waaronder kwalitatief goede zorg.

30 april 2018

Uit de verkenning van de SER is gebleken dat vooral op het gebied van de (complexe) jeugdzorg veel verbetering mogelijk is. Tussen de betrokken gemeenten en zorginstellingen ontbreekt het aan onderling vertrouwen, waardoor de samenwerking dikwijls strandt en zaken onnodig complex en/of vertraagd worden.

Een mogelijke oorzaak voor het gebrek aan vertrouwen is dat de decentralisatie in feite tegelijkertijd een bezuinigingsoperatie is geweest, van bijna 25% van het totale budget voor het sociaal domein, waardoor het bestaande samenwerkingsmodel is getransformeerd tot concurrentiemodel. De SER komt daarom met de volgende adviezen, voornamelijk gericht op de (complexe) jeugdzorg en het versterken van onderling vertrouwen.

  • Werk samen in complexe jeugdzorg.

  • Herstel vertrouwen door stages en platformbijeenkomsten.

  • Zoek (experimenteer)ruimte binnen de mogelijkheden van de Aanbestedingswet.

  • Onderzoek naar oorzaken tekort in de jeugdzorg in Groningen.

  • Vergelijkende kwaliteits- en probleemanalyses.

  • Regionale prognoses voor de toekomstige zorgvraag.

Zie hier het advies van de SER Noord-Nederland.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.