Menu

Zoek op
rubriek
Zorg&Sociaalweb
0

Handleiding samen beslissen voor verplegenden en verzorgenden

Samen met een cliënt ga je op zoek naar de zorg of behandeling die het beste past. Wat kun jij hierin doen vanuit de rol die je hebt? V&VN en Vilans maakten een handleiding met een beschrijving van verschillende rollen, waarin je met samen beslissen te maken krijgt.

Zorg voor Beter 19 mei 2022

Handreikingen

Handreikingen

Beslissingen over gezondheid worden steeds complexer: er zijn vaak meerdere behandelmogelijkheden. Ook is de zorg persoonsgerichter geworden, wat betekent dat de context en voorkeuren van de cliënt meewegen bij het nemen van beslissingen. Verpleegkundigen hebben een belangrijke rol in het bewaken van de kwaliteit van de besluitvorming. De nieuwe handleiding helpt verpleegkundigen, verzorgenden en verpleegkundig specialisten om vanuit verschillende rollen met samen beslissen bezig te zijn.

Elke dag bezig met samen beslissen

'Verpleegkundigen en verzorgenden hebben veel ervaring met samen beslissen. Het is verweven in hun werk,' zegt Jaap Kappert, V&VN-bestuurslid en verpleegkundig specialist AGZ op de website van V&VN. 'Verplegenden en verzorgdenden zijn er elke dag mee bezig, maar er is ook ruimte voor verbetering,' stelt Jaap Kappert. 'Om een voorbeeld te geven: in een multidisciplinair overleg heeft de verpleegkundige nog te vaak een ondergeschikte rol. Hij of zij is dan eerder notulist dan voorzitter, terwijl een verpleegkundige vanuit het verpleegkundig proces heel goed weet wat een patiënt of cliënt wenst en belangrijk vindt. Die rol moeten ze vaker krijgen, maar ook meer zelf pakken.'

Drie rollen bij samen beslissen

De handleiding 'Samen beslissen in het verpleegkundig domein' gaat uit van drie rollen, waarin je als verpleegkundige of verzorgende met samen beslissen te maken krijgt:

  • als primaire zorgverlener

  • als besliscoach

  • als lid van een multidisciplinair team

Niet in elke rol ben je op dezelfde manier met samen beslissen bezig. Zo stel je als primaire zorgverlener de verpleegkundige diagnose, terwijl je als besliscoach nog meer naast de patiënt of cliënt staat en het proces rondom samen beslissen bewaakt. In een multidisciplinair team treed je op als een vertegenwoordiger van de patiënt of cliënt. 

Ook voor het onderwijs

De handleiding (tevens kadernotitie) is bedoeld om samen beslissen in de verpleegkundige beroepspraktijk en in het onderwijs verder te implementeren. Dit kun je doen door vanuit verschillende rollen met samen beslissen bezig te zijn en dit binnen je team of organisatie te bespreken. Jaap Kappert: 'Bespreek wat goed gaat en wat beter kan? Wat heb jij nodig om vanuit jouw rol meer te kunnen doen met samen beslissen? Maak dat bespreekbaar, zodat gekeken kan worden naar hoe je die kennis kan opdoen of verbeteren.'

Download de handleiding 'Samen beslissen in het verpleegkundig domein'

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.