Menu

Filter op
content
PONT Zorg&Sociaal

0

Jaarrapportage Monitor Transitie Jeugd

De invoering van de nieuwe Jeugdwet heeft voor veranderingen in de jeugdhulp gezorgd. Over het transitiejaar 2015 heeft de Monitor Transitie Jeugd de stand van zaken opgemaakt. De VNG is maandelijks met de projectgroep van de Monitor Transitie Jeugd in overleg om acties op knelpunten te ondernemen.

22 februari 2016

De Jeugdwet zorgde bijvoorbeeld voor een andere toegang, werken met wijkteams en veranderingen bij jeugdhulpaanbieders. De monitor Transitie Jeugd brengt de onbedoelde effecten van de transitie van de jeugdhulp vanuit cliëntperspectief in kaart.

Uitkomsten 2015
In 2015 kwamen 472 meldingen binnen over knelpunten. De meldingen uit de monitor zijn afkomstig uit tien jeugdzorgregio’s.

  • In het rapport staat dat melders ervaren dat ze niet voldoende informatie ontvangen. Ouders geven aan dat zij niet altijd weten waar zij met hun hulpvraag naartoe kunnen en welke hulp zij kunnen verwachten.

  • Ook wordt niet altijd duidelijk hoe er met (privacygevoelige) gegevens wordt omgegaan. 

  • Daar tegenover komen de minste klachten binnen over de kwaliteit en uitvoering van de geleverde hulp. 

De VNG is maandelijks met de projectgroep van de Monitor Transitie Jeugd in overleg om mogelijke acties op knelpunten te ondernemen.  

Privacy
De regels vanuit de materiewetten, de privacywetgeving en het (medisch) beroepsgeheim zijn duidelijk. Gemeenten moeten zorgvuldig met persoonsgegevens omgaan en gemeenten mogen niet meer gegevens vragen en verwerken dan strikt noodzakelijk. Ons beeld dat veel gemeenten hebben geregeld wat hiervoor nodig is.

Daarnaast zijn gemeenten druk bezig zijn om dit in hun werkwijzen te borgen, maar niet alles gaat nog helemaal goed. De VNG neemt de aanbevelingen van de monitor ter harte.   

Monitor Transitie Jeugd
Deze monitor brengt de onbedoelde effecten van de transitie van de jeugdhulp vanuit cliëntperspectief in kaart. De gebundelde signalen van ouders en jongeren biedt waardevolle informatie om het beleid te verbeteren.

De monitor bestrijkt de jaren 2015 en 2016. De rapportages bieden de mogelijkheid tot het concreet aanpakken van de knelpunten. De rapportages worden toegestuurd aan belangenbehartigers, gemeenten en Rijk.

Download

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.