Onderzoekers gebruiken vaak verschillende termen voor het beschrijven, duiden en definiëren van de mentale gezondheid, zoals ‘psychische gezondheid’, ‘mentaal welbevinden’ of ‘emotionele problemen’. Hierdoor is het lastig om tot een eenduidig beeld van de mentale gezondheid te komen. In het rapport ‘Mentale gezondheid in kaart gebracht’ beschrijft het Trimbos-instituut samen met het RIVM welke kenmerken belangrijk zijn voor het concept ‘mentale gezondheid bij de totale populatie’.
We hebben dit gedaan met behulp van een divers samengestelde groep sleutelfiguren, die op verschillende manieren betrokken zijn bij mentale gezondheid.
Dit onderzoek is een vervolg op een tweetal eerdere onderzoeken van het Trimbos-instituut en het RIVM in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Uit eerder onderzoek bleek dat er in Nederland behoefte is aan een concretere en algemenere definitie en terminologie van mentale gezondheid van jeugd. Vervolgens hebben wij het concept ‘mentale gezondheid bij jeugd’ in kaart gebracht. Om diverse perspectieven op het concept te verzamelen, hebben onder anderen jongeren, onderzoekers en professionals (jeugdgezondheidszorg, jeugdhulp, jeugd ggz en onderwijs) aan het onderzoek deelgenomen.
Op verzoek van het ministerie van VWS hebben wij het onderzoek naar het concept mentale gezondheid bij jeugd nu verbreed naar de totale populatie: jeugd én volwassenen. Hiervoor zijn extra deelnemers uitgenodigd met verschillende achtergronden uit het bredere mentale gezondheidsveld. Het ging hierbij om onderzoekers, professionals in de (geestelijke) gezondheidszorg en het sociaal domein, beleidsmakers en ervaringsdeskundigen. Zij gaven antwoord op de vraag: ‘Wat zijn voor u belangrijke kenmerken van mentale gezondheid?’. Samen met de eerdere deelnemers, zoals jongeren, onderzoekers, en professionals uit het jeugdveld, hebben zij vervolgens de antwoorden geordend naar inhoud en gewaardeerd op het belang voor mentale gezondheid voor de gehele populatie.