Menu

Filter op
content
PONT Zorg&Sociaal

0

Vluchtelingen thuis in Brabant

Hoe gaat Noord-Brabant om met het vluchtelingenvraagstuk? In Brabant wordt hard gewerkt aan het vluchtelingenvraagstuk. Het meest urgent is op dit moment de opvang en huisvesting: voor asielzoekers moeten snel voldoende plaatsen in (nood)opvang en AZC’s gerealiseerd worden en voor statushouders is voldoende (betaalbare en permanente) huisvesting in de gemeenten nodig.

29 juli 2016

Het vluchtelingenvraagstuk vraagt daarom om een goed samenspel tussen provinciale en lokale overheden, burgers, maatschappelijke organisaties, bedrijfsleven, onderwijs en kennisveld. Daarnaast vragen wij aandacht voor een integrale aanpak voor de lange termijn met als gezamenlijke opgave: toekomstperspectief en een waardig bestaan voor alle inwoners van Brabant, inclusief de nieuwkomers.

Een plek om te wonen is voor asielzoekers en statushouders een vertrekpunt voor het verder opbouwen van hun leven. Een veilige plek om te wonen, eten en drinken vervult de basisbehoeften, maar kan niet los worden gezien van de andere thema’s en levensdomeinen die in deze publicatie worden aangesneden. De aandacht voor opvang en huisvesting leeft in Brabant breed onder bestuurders en anderen: er wordt al hard aan gewerkt. Ook zijn er al vele initiatieven gericht op integratie en participatie. De ontwikkelingen in de praktijk gaan heel snel. Eind april meldde de Volkskrant dat Utrecht asielzoekers vanaf dag één gaat
binden aan de stad. Een positieve ontwikkeling, zoals ook uit dit schrijven blijkt. Ook het kabinet erkent het belang van (versnelde) integratie en besloot eind april de komende twee jaar daarvoor extra budget (500 miljoen euro) uit te trekken.

Dit advies benadrukt de samenhang tussen en integraliteit van de verschillende thema’s. Met aandacht voor zowel asielzoekers en statushouders als voor de Brabantse burgers. De insteek is dat alle groepen er beter van kunnen en moeten worden. Overigens hoeven asielzoekers en statushouders niet alleen geholpen te worden, zij brengen ook waardevolle ervaringen, ideeën en kennis mee. Samen met Brabantse burgers, overheid, maatschappelijke organisaties, onderwijs en bedrijfsleven kunnen zij een actieve bijdrage leveren aan oplossingen. Brabanders wachten niet alleen af, ze nemen ook zelf initiatieven om in contact met vluchtelingen te komen.

Lees ook

  • Dossier vluchtelingen

Download

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.