Voor een nieuwkomer met een (tijdelijke) verblijfsvergunning betekent inburgering het bereiken van een punt, waarbij deze volwaardig kan meedoen in het sociale spectrum van het land van aankomst. In Nederland speelt de ontwikkeling van bepaalde capaciteiten zoals het leren van de taal, een belangrijke rol in het inburgeringsproces, gezien dit de integratie van nieuwkomers stimuleert en hen tot zelfredzame burgers maakt. Daarnaast is het begrip van Nederlandse gewoonten, normen en waarden, ofwel het begrip van hoe de samenleving in elkaar zit, heel bepalend voor de integratie van een nieuwkomer op zowel sociaal, cultureel, politiek als economisch vlak.
Het inburgeringsproces is ingekaderd en vastgelegd middels de zogenaamde Wet Inburgering. Nederland hanteerde voor de inburgering en integratie van vreemdelingen sinds 2013 de Wet Inburgering (Wi2013). Uit verschillende evaluaties is echter gebleken dat deze wet onvoldoende werkte. Het stelsel vroeg teveel van de eigen verantwoordelijkheid van nieuwkomers. Inburgeraars beheersten de Nederlandse taal vaak niet binnen de door de wet gestelde termijn van drie jaar. Daarom is de nieuwe Wet inburgering gekomen. Deze wet moet nieuwkomers beter helpen bij het inburgeren.
Voldoen aan de wettelijke inburgeringseisei is een voorwaarde voor een sterker verblijfsrecht (verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd en naturalisatie).
De nieuwe Wet inburgering is op 1 januari 2022 inwerking getreden. Het doel van de wet is dat inburgeringsplichtigen zo snel mogelijk meedoen aan de Nederlandse samenleving, waarvoor het nodig is dat zij het hoogst mogelijk haalbare taalniveau bereiken en naar vermogen kunnen participeren. Hier wordt rekening mee gehouden vanaf de start van het inburgeringstraject.
De overheid wil dit op verschillende manieren bereiken, namelijk:
Samen met de gemeente waar iemand gaat wonen, wordt een persoonlijk Plan Integratie en Participatie (PIP) opgesteld. Daarin wordt bepaald wat de nieuwkomer moet doen om in te burgeren.
Er zijn 3 nieuwe leerroutes om in te burgeren:
Kennis van de Nederlandse Maatschappij (KNM) maakt onderdeel uit van alle leerroutes.
Op 11 april 2024 is een voorstel gedaan tot wijziging van de Wet inburgering 2021. Dit onder andere in verband met het faciliteren van een de mogelijkheid tot een voorlopige uitkering aan gemeenten die gerelateerd is aan de kosten van voorzieningen die bijdragen aan het voldoen aan de inburgeringsplicht.
Minister Van Hijum wil einde aan misstanden met arbeidsmigranten
Nieuws-persberichtKamerbrief bij eindrapport Monitoring Wet inburgering 2021
Kamerstuk: kamerbriefNieuwe talenten Handreiking voor het begeleiden van statushouders op de werkvloer
HandreikingenHandreiking begeleiding van statushouders op de werkvloer online
Nieuws-persberichtKamerbrief bij eindrapport Monitoring Wet inburgering 2021
Kamerstuk: kamerbriefNieuwe talenten Handreiking voor het begeleiden van statushouders op de werkvloer
HandreikingenMinder immigranten in 2023, vooral minder Oekraïense vluchtelingen
Nieuws-persberichtVerkenning Bevolking 2050: meer inwoners geboren buiten Nederland
Nieuws-persbericht