Menu

Zoek op
rubriek
Zorg&Sociaalweb
0

Ongeveer 50% procent van de Nederlanders heeft te maken met een chronische ziekte. Een chronische ziekte is een aandoening zonder uitzicht op volledig herstel. In de Volksgezondheid Toekomst Verkenning (RIVM, 2018) verwacht het RIVM dat er in de toekomst steeds meer mensen chronische ziekten zullen krijgen.

Veel vormen van chronische aandoeningen

Chronische aandoeningen zijn er in veel vormen en maten. Chronisch-progressieve ziektes zoals ALS, Parkinson, Multiple Sclerose (MS), kanker, de ziekte van Lyme en reuma hebben niet alleen een grote impact op het lichaam, maar op alle aspecten van het mens-zijn.

Drie manieren voor goede zorg voor mensen met een chronisch progressieve ziekte

De Zorgmonitor van Nivel ziet drie sleutels om goede zorg voor iedereen op de juiste plek en op het juiste moment aan te bieden namelijk:

  1. Een integrale en persoonsgerichte aanpak in zorg en welzijn
  2. Nadruk op eigen regie en zelfmanagement
  3. Nieuwe technologieën

Netwerken zoals ParkinsonNet bewijzen het succes van een integrale aanpak. Dit dossier biedt een breed perspectief. Niet alleen vindt u hier de relevante wetgeving en beleidsstukken, maar ook aanknopingspunten rondom belangrijke aspecten als zingeving, veerkracht en rouw die ook ter sprake komen in het boek ‘Beter leven met een chronisch-progressieve ziekte(Berghauser Pont Publishing, augustus 2020).