Ongeveer 50% procent van de Nederlanders heeft te maken met een chronische ziekte. Een chronische ziekte is een aandoening zonder uitzicht op volledig herstel. In de Volksgezondheid Toekomst Verkenning (RIVM, 2018) verwacht het RIVM dat er in de toekomst steeds meer mensen chronische ziekten zullen krijgen.
Veel vormen van chronische aandoeningen
Chronische aandoeningen zijn er in veel vormen en maten. Chronisch-progressieve ziektes zoals ALS, Parkinson, Multiple Sclerose (MS), kanker, de ziekte van Lyme en reuma hebben niet alleen een grote impact op het lichaam, maar op alle aspecten van het mens-zijn.
Drie manieren voor goede zorg voor mensen met een chronisch progressieve ziekte
De Zorgmonitor van Nivel ziet drie sleutels om goede zorg voor iedereen op de juiste plek en op het juiste moment aan te bieden namelijk:
Netwerken zoals ParkinsonNet bewijzen het succes van een integrale aanpak. Dit dossier biedt een breed perspectief. Niet alleen vindt u hier de relevante wetgeving en beleidsstukken, maar ook aanknopingspunten rondom belangrijke aspecten als zingeving, veerkracht en rouw die ook ter sprake komen in het boek ‘Beter leven met een chronisch-progressieve ziekte’ (Berghauser Pont Publishing, augustus 2020).
Aanvulling landelijk inkoopkader 2022 en 2023 voor transitiemiddelen Wlz
NieuwsGemeenten bereiden zich onvoldoende voor op verdubbeling aantal mensen met dementie
NieuwsKamerbrief over reactie m.b.t. werking CIZ, langdurige zorg (Wlz) en PGB
Kamerstuk: kamerbriefNZa: Acties nodig om GGZ-Wonen passend te bekostigen
Nieuws-persbericht