Menu

Filter op
content
PONT Zorg&Sociaal

0

De kosten van de zorg binnen het sociaal domein zijn enorm en de afgelopen jaren zijn door gemeenten veel beheersmaatregelen ingezet om de kosten te drukken. Veel ingrepen zijn gedaan in het zorglandschap, maar de echte positieve veranderingen blijven uit. Daarnaast is de kwaliteit van de zorg overal anders, ondanks het harde werk van alle zorgprofessionals.

Het zorgsysteem verleggen van productie naar zorgwaarde

Het is tijd voor een fundamentele verandering, een verandering die de zorgwaarde leidend maakt. Een verandering van het systeem dat is gebaseerd op zorgen en hulp bieden waar nodig is en welke de meeste waarde biedt voor de cliënt. De focus verleggen van een zorgsysteem dat draait om productie naar een systeem dat draait om zorgwaarde. De beste resultaten van zorg behalen voor iedere cliënt, tegen zo laag mogelijke kosten per traject. Maar hoe doe je dat dan?

Strategieverandering naar zorg rondom cliënt

Het framework Value-Based Healthcare (ontwikkeld door professor Michael Porter, Harvard Business School) geeft handvatten om dit te bereiken. Dit is niet zomaar een stap, het is een strategie. Het vraagt een grote verandering van de wijze waarop de zorg rondom een cliënt wordt georganiseerd, hoe resultaten worden gemeten én hoe deze worden vergoed. Wereldwijd zijn er talloze voorbeelden te vinden waar deze strategie succesvol is geïmplementeerd. Hierin worden betere resultaten van zorg per cliënt gerealiseerd met lagere kosten per cliënt als gevolg. Een verhoging van de zorgwaarde dus.