Een gemeente is verantwoordelijk voor vervoer van/naar zorgaanbieder, dat kan in de vorm van vervoer of een bedrag. Als een gemeente ervoor kiest om het te delegeren aan een zorgaanbieder d.m.v. een bedrag, mag dit bedrag dan te laag zijn, zodat de zorgaanbieder een deel moet betalen? Of moet de gemeente de totale vervoerskosten vergoeden?
Wij bieden specialistische jeugdzorg en hebben daardoor een buitenregionale functie, maar de vervoerskosten zijn zo laag dat het ons veel geld kost, we willen hierover in gesprek met de gemeenten.
Voordat ik een antwoord geef op de vraag, vind ik het belangrijk om te benadrukken dat dit vanuit juridisch perspectief een ingewikkelde casus is en het antwoord afhankelijk is van een aantal omstandigheden. Van belang is bijvoorbeeld de vraag of jullie instelling heeft gecontracteerd voor het vervoer met de gemeente of het vervoer levert in de vorm van een persoonsgebonden budget. Om goed te kunnen adviseren heb ik daarom eigenlijk meer gedetailleerde informatie nodig over de situatie. Afgezien daarvan kan ik er in algemene zin het volgende over zeggen.
De gemeente heeft op grond van artikel 2.3 van de Jeugdwet de verplichting om individuele jeugdhulpvoorzieningen in te zetten, indien uit onderzoek volgt dat dit nodig is. Uit artikel 2.3 lid 2 van de Jeugdwet volgt dat ook 'het vervoer van een jeugdige van en naar de locatie waar de jeugdhulp wordt geboden' valt onder de reikwijdte van het begrip 'jeugdhulpvoorziening' en derhalve door de gemeente dient te worden geregeld.
De gemeente kan in de uitvoering van de Jeugdwet ervoor kiezen om de vervoersvoorziening in te kopen bij een (zorg/vervoers)aanbieder. In het kader van het sluiten van de contracten geldt het uitgangspunt van de contractsvrijheid en gelet daarop staat het partijen in beginsel vrij om afspraken te maken over de hoogte van de tarieven. Uit diverse rechtspraak volgt evenwel dat de gemeente (bij aanbestedingen) wel reële tarieven dient te vergoeden.
Indien en voor zover een zorgaanbieder een vervoersvoorziening aanbiedt op grond van een persoonsgebonden budget geldt dat de hoogte van dit budget minimaal dient aan te sluiten bij het laagst gecontracteerde tarief door de gemeente. Daarbij komt dat het door de gemeente toegekende PGB-tarief hoog genoeg moet zijn om bij ten minste één passende zorgaanbieder daadwerkelijk de toegekende hulp in te kopen.
Uit uw vraag begrijp ik dat de kosten voor de vervoersvoorziening dusdanig laag zijn, dat deze voorziening uw instelling geld kost. Het is inderdaad verstandig daarover in contact te treden met de gemeente. Ik adviseer u voorafgaand aan het gesprek met de gemeente nog wel juridisch advies in te winnen op basis van de voor uw casus specifieke omstandigheden, zodat de argumenten om in gesprek te gaan over de verhoging van de tarieven effectief kunnen worden ingezet.