Verhuisfamilie ondersteunt bij verhuizing, Jarige Job trakteert kinderen op een verjaardagsfeestje en Dress for success zorgt voor passende kleding. Deze en andere projecten staan centraal in onze selectie van 8 inspirerende voorbeelden om armoede te bestrijden.
Dress for succes
Dress for Success is een vrijwilligersorganisatie die werkzoekenden aan kleding helpt, die past bij de functie waarop ze solliciteren. De kleding in de 10 winkels is afkomstig van donaties uit het bedrijfsleven en van particulieren.
Jarige Job
Ruim 60.000 kinderen uit armoede gezinnen kunnen hun vergadering niet vieren. Jarige Job maakt een einde aan dit verjaardagsleed en trakteert kinderen uit de armste gezinnen in de samenleving op een leuke dag. Jarige Job geeft geen geld maar een Verjaardagsbox met alles erop en eraan. Zoals versiering, traktaties voor de klas en de leraren, wat lekkers voor de visite en natuurlijk een mooi cadeau.
Laat Ze Maar Lachen
Stichting Laat Ze Maar Lachen organiseert uitjes voor kinderen tussen de 4 en 12 jaar die door hun thuissituatie vrijwel nooit eens lekker een dagje weggaan. Laat Ze Maar Lachen is actief in Amsterdam, Utrecht, Den Haag, Rotterdam, Maastricht en Eindhoven. De uitjes variëren van een dagje pretpark, speeltuin of dierentuin tot een bezoek aan een museum, middag knutselen of een voorstelling.
LETS Ruilkring Den Haag
Lets Den Haag en omstreken is 'n lokale ruilkring, een moderne vorm om diensten en goederen uit te wisselen. (LETS staat voor Lokaal Economisch Transactie Systeem) Er kan van alles "geruild" worden: van het plakken van een fietsband tot lessen in internet of het boek dat je uitgelezen hebt. Het handige van een ruilkring is dat het ruilen zich niet beperkt tot telkens twee personen: je kunt iets aanbieden aan de ene persoon en daarvoor in ruil van heel iemand anders iets terugkrijgen.
SchuldHulpMaatjes
SchuldHulpMaatje is een initiatief van de landelijke kerken in Nederland als antwoord op de toenemende schuldenproblematiek. Overal in het land schieten de professioneel opgeleide maatjes mensen te hulp die vastlopen met hun financiën. Een SchuldHulpMaatje neemt niet het werk over van professionele hulpverleners. Hij biedt persoonlijke ondersteuning en werkt samen met de Sociale Dienst en maatschappelijke organisaties. De meerwaarde van het maatje is dat hij tijd heeft. Om naar iemands verhaal te luisteren bijvoorbeeld. Of om te helpen bij het invullen van een ingewikkeld formulier of ondersteuning bij een lastig telefoongesprek met een schuldeiser.
STA-team
Er is één Samen Tegen Armoede-team in Roosendaal. Vrijwilligers van dit STA-team gaan bij ouderen langs en doen samen de boodschappen. Niet alleen geldzaken zijn belangrijk, maar ook het sociale aspect aan zo'n bezoek doet er toe.
Verhuisfamilie
De Verhuisfamilie is een stichting die minvermogende burgers zonder sociaal vangnet ondersteunt bij een verhuizing. De Verhuisfamilie screent hulpvragers om te kijken of deze hulpvrager in aanmerking komt. Dit gaat door middel van een vermogenstoets en een oriënterend gesprek door de lokale organisatie.
Voedselbanken
De voedselbanken helpen mensen onder de armoedegrens door ze tijdelijk te voorzien van voedselpakketten. Om mensen van voldoende eten te kunnen voorzien, werken de voedselbanken samen met bedrijven, instellingen, overheden en particulieren. Om de zelfredzaamheid van mensen te vergroten, werken de voedselbanken samen met lokale organisaties die mensen helpen om weer op eigen benen te staan. Voedselhulp moet immers altijd tijdelijk zijn.