Menu

Filter op
content
PONT Zorg&Sociaal

0

1 op de 9 Amsterdammers te weinig geld voor gezonde voeding

100.000 Amsterdammers, ofwel 1 op de 9 inwoners loopt een verhoogd risico geen gezonde voeding meer te kunnen betalen. Ruim de helft van deze groep heeft soms of vaak niet genoeg geld voor een gezonde maaltijd. 40 procent van de inwoners met een laag inkomen zegt minder te eten of een maaltijd over te slaan omdat er niet genoeg geld is voor eten. Dit blijkt uit onderzoek van Onderzoek en Statistiek (O&S) in opdracht van de GGD uit mei en juni 2022.

Gemeente Amsterdam 26 januari 2023

We zeggen 'een verhoogd risico' omdat we aan de hand van de cijfers niet met zekerheid kunnen zeggen om welke Amsterdammers het gaat. Wel kunnen we een inschatting maken wie daar risico op loopt: die groep van 100.000 Amsterdammers.

Omvang

Het onderzoek gaat over de omvang van de groep Amsterdammers die problemen heeft om gezonde voeding te kopen. O&S vroeg aan mensen of ze voedsel kunnen betalen en naar hun eet- en drinkgewoonten. De enquête werd verstuurd naar 1100 panelleden en 528 keer ingevuld. Belangrijke uitkomsten zijn:

  • Betaalbaarheid is voor alle respondenten de belangrijkste factor bij het kiezen en kopen van producten. Respondenten met een laag inkomen eten minder groenten en minder zelfgemaakte warme maaltijden dan gemiddeld.

  • Mensen met een laag inkomen drinken vaker drankjes met suiker.

  • 8 op de 10 mensen met een laag inkomen gaf aan dat zij gezonder zouden eten als ze meer geld zouden hebben. Dat is 2 keer zoveel als de totale groep mensen die aan het onderzoek meededen.

Gezond is duurder

De winkelprijs van gezond eten is de afgelopen 10 jaar harder gestegen dan de prijs van ongezond eten. Gezondere producten werden gemiddeld 21 procent duurder, terwijl de gemiddelde prijs van ongezondere producten met 15 procent steeg. Fruit en groente zijn tussen 2000 en 2017 zelfs 40 procent duurder geworden, terwijl suiker meer dan 20 procent goedkoper werd. Dit bevestigt dat het voor mensen met een laag inkomen steeds moeilijker wordt om gezond te eten. Dat is zorgwekkend, omdat we al langer weten dat ongezond eten in belangrijke mate zorgt voor overgewicht en obesitas. Hiermee worden gezondheidsverschillen in stand gehouden of zelfs vergroot.

BTW-verlaging

Wethouder Rijxman (Zorg): “Het is schrijnend dat zo’n grote groep Amsterdammers zich geen gezond voedsel kan veroorloven. Gezond voedsel moet voor iedereen toegankelijk en betaalbaar zijn. Ik maak mij graag hard voor gezonde voeding voor alle Amsterdammers. Dat doe ik met het onlangs gepresenteerde programma Gezond Leven Makkelijker Maken, én ook door mij ervoor in te zetten dat de in het regeerakkoord genoemde suikerbelasting en btw-verlaging op groente en fruit er snel komen.”

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.