De basis van goede samenwerking in een sociaal team is een collegiale, open, kritische-loyale houding waarin je vertrouwen in elkaars werkwijze uitstraalt. Hoe bereik je dit? Lucy Jacobs geeft 4 tips.
Tip 1. Leerwerkplaats
Beschouw het team als een leerwerkplaats waar je al doende veel leert van teamsamenwerking en beroepsvaardigheden. Dit betekent: fouten maken mag: het is een randvoorwaarde om te kunnen leren. Dit betekent ook: open staan voor feedback en zelfreflectie.
Tip 2. Ervaring en kennis delen
Je ervaring en kennis delen met elkaar is een goede manier om dit vertrouwen in elkaars werkwijze te krijgen. Voer bijvoorbeeld regelmatig samen een intake/keukentafelgesprek. Ook door onderlinge consultatie en intervisie leer je elkaars werkwijze beter kennen.
Tip 3. Casuïstiek bespreking
Vertel tijdens de casuïstiek bespreking niet alleen wat je gaat doen maar ook hoe je iets gaat doen; wat is je visie? Bevraag elkaar hierop; wat zijn de overwegingen, wees nieuwsgierig. Dit kan verhelderend werken.
Geef elkaar de ruimte om te vertellen over de specifieke expertise die men heeft zonder te denken; “die weet het zeker beter!”. Vraag: wat kan jij vanuit jouw expertise bijdragen?
Benut meningsverschillen over een bepaalde aanpak door het dialoog te voeren. Bijvoorbeeld over de veiligheid van een kind: wat zijn criteria hiervoor? Waar ligt de grens? Wat verwachten we van ouders? Maak vervolgens afspraken hierover.
Tip 4. Gezamenlijke verantwoordelijkheid
Spreek af hoe je elkaar kunt aanvullen in de aanpak. Bijvoorbeeld een slechtnieuwsgesprek met een cliënt kan worden opgevangen door een huisbezoek van een ander. Je versterkt daarmee de aanpak en elkaar.
Eerdere blogs van Lucy Jacobs
6 principes voor talentmanaement
Afdelingshoofd of manager? Hoe stimuleer je talent?
De nieuwe jeugdprofessional: hoeveel handelingsruimte krijgen ze nou echt?