Wanneer je een indicatie aanvraagt voor bijvoorbeeld huishoudelijke hulp, begeleiding of dagbesteding is dat niet gemakkelijk, zeker als je de taal van zorg niet kent. Met een goede voorbereiding komt je echter een stuk verder. Het is goed om over een aantal onderwerpen te hebben nagedacht voor je naar de gemeente gaat voor een indicatie of de gemeente bij jou op gesprek komt voor een keukentafelgesprek. Dit zelfde geld overigens voor de gesprekken met het CIZ. In deze blog geeft Cynthia Reindersma 8 tips.
Tip 1
Bekijk de situatie even van een afstand, probeer emoties en overbodige taal weg te laten en in plaats daarvan een aantal speerpunten voor jezelf te bedenken waar je de aandacht op wilt hebben.
Tip 2
Verwoord je situatie en denk na over de toekomst, wat is de prognose van je ziekte, wat kunt je nu nog net wel maar straks mogelijk niet meer.
Tip 3
Breng je netwerk met mantelzorgers voor jezelf in beeld en bekijk of er dingen zijn die zij zouden willen en kunnen doen voor je het gesprek in gaat. Wanneer in het gesprek gevraagd wordt wie je kan ondersteunen dan heb je dat al in kaart.
Tip 4
Onderzoek bij de onderstaande onderwerpen waar de beperkingen zijn, en probeer deze te formuleren in wat het probleem is en of je daar zelf een oplossing op hebt of niet. Benoem ook de onderwerpen waar al een oplossing voor is. Zo laat je zien dat je zelf ook al actief naar mogelijkheden zoekt.
Zorgtaken
Begeleiding in het (dagelijkse) leven
Administratie
Huishouding
Spoed, huisarts en ziekenhuisbezoeken
Hobby's, dagbesteding, sociale interacties
Tip 5
Wanneer je bovenstaande in kaart brengt zet het dan meteen op papier. Een formulier hiervoor kunt je ook gratis aanvragen bij Partisa via: info@partisa.nl onder vermelding van mantelzorgweb.
Tip 6
Wanneer je het gesprek hebt, zorg dan dat er een of meer mensen bij het gesprek aanwezig zijn. Zij kunnen helpen met het duidelijk maken van jouw standpunten en tevens informatie die gegeven wordt helpen onthouden. Neem de eerder genoemde punten samen door en zorg dat jullie beide weten waarom u op welke gebieden ondersteuning nodig hebt.
Tip 7
Informeer naar de eigen bijdrage, in sommige gevallen zijn die zo hoog dat je het beter zelf kunt regelen.
Tip 8
Je heeft het recht om een eigen zorgplan in te dienen en zelf aan te geven welke zorg je nodig heeft. Daarbij kan je mits je dat wenst tevens aangeven waarom je van een PGB gebruik wilt maken.
Het allerbelangrijkste is dat je voor jezelf in kaart hebt wat er al aan mantelzorg is en wat er gebeurd wanneer de indicatie niet afgegeven wordt. Schroom daarbij niet ook aan je netwerk te denken en aan te geven wanneer de grens aan mantelzorger is bereikt.
Als je kiest voor een PGB, zorg dan dat je naast bovenstaande punten ook duidelijk heeft waarom je voor een PGB kiest. Dit kan zijn omdat je iemand inhuurt die je kent, of een instelling die alleen met PGB's werkt maar waarin je een groot vertrouwen hebt. Daarnaast is het belangrijk dat je duidelijk maakt hoe je de administratie omtrent het PGB regelt.
Belangrijk om te weten:
Je mag een verslag vragen van het gesprek dat je gevoerd heeft, zo kan je zien of het beeld klopt dat de gemeente van je heeft
Er kan gevraagd worden naar persoonsgegevens van mantelzorgers. Als je dit een schending van je privacy vind kunt u dit weigeren
Je hebt recht op een onafhankelijk persoon bij het gesprek of iemand die jij zelf graag erbij wilt hebben
Een nuttige site met brieven die men kan sturen wanneer men afgewezen is: https://iederin.nl/.
Voor degene die met jeugdzorg te maken heeft, men kan een eigen plan maken met daarin de hulp die jij als gezin nodig heeft. De gemeente zal naar dit plan moeten kijken. Ondersteuning hiervoor kan je vinden op familiemaakteigenplan.
Eerdere blog van Cynthia Reindersma
Respijtzorg in de vorm van individuele professionele begeleiding
Begeleiden, een vak apart
Regelarme zorg zonder managers, is dat mogelijk?
Feiten over dementie
Snoezelen, dichterbij jezelf komen door middel van zintuigactivering
Dieren en mensen, de ideale combinatie in de zorg
Professionele begeleiding in de thuissituatie, een vak apart
10 tips voor communicatie met iemand die dement is
Muziek als hersengym
8 tips voor het keukentafelgesprek of een gesprek met het CIZ
Lekker en functioneel eten
Goede zorg zonder regels, het kan in Nederland!