Menu

Filter op
content
PONT Zorg&Sociaal

0

8 voorbeelden van dementievriendelijke projecten

In Nederland zijn ruim 260.000 mensen met dementie. Dit aantal zal de komende jaren toenemen als gevolg van vergrijzing. Wij verzamelden 8 voorbeelden van dementievriendelijke projecten.

1 September 2015

Beschermede wijk voor mensen met dementie
De Hogeweyk in Weesp is geen gewoon verpleeghuis, maar het is een ommuurde wijk voor mensen met dementie. Een wijk met een café, restaurant, supermarkt en activiteitenruimtes. Straatjes, pleintjes en veel groen. De ommuring wordt onzichtbaar gevormd door de achterkant van de woningen aan de rand van de wijk. Zo gewoon mogelijk leven, is de doelstelling. 150 mensen met dementie wonen er in groepswoningen van 6 – 7 bewoners, in eigen leefstijl.

DemenTalent
Bij DemenTalent gaat het over het in hun kracht zetten van mensen met dementie. Kijk naar hun talenten, naar wat zij wel kunnen. Zet deze talenten in door mensen met dementie als vrijwilliger in te zetten. Het eerste DemenTalent project loopt nu al ruim twee jaar en is geïnitieerd door Zorggroep Apeldoorn en Staatsbosbeheer. Op dit moment werken er twee groepen vrijwilligers met dementie bij Radio Kootwijk. De vrijwilligers zijn werkzaam op de heide en in de bossen, zij doen het onderhoud van de gebouwen en zij helpen mee met het opbouwen en afbreken van evenementen. De beschermde omgeving, de goede begeleiding en het lotgenotencontact zijn hierbij van groot belang. Tevens is er een vrijwilligster werkzaam bij een kinderdagverblijf en twee vrijwilligers bij de lokale voetbalvereniging.

Dementheek
De Dementheek is een speciale bibliotheek en heeft als doel om naast het geven van informatie en advies, een uitleen te zijn van spellen, films en boeken voor alle mensen met dementie én hun naasten (familie, vrienden, buren en vrijwilligers). De collectie van de Dementheek bevat boeken over geheugenproblemen en dementie, maar ook herkenbare spellen, films over vroeger en andere materialen die het geheugen positief kunnen stimuleren.

Dementietafel
De Dementietafel is een project dat familie, mantelzorgers, professionals én wetenschap bij elkaar brengt om ervaringen en kennis uit te wisselen over ouder worden en dementie bij mensen met een verstandelijke beperking. Ouders of verwanten hebben een schat aan ervaringen en kennis in te brengen bij de Dementietafels. Ook kunnen zij lotgenoten en medewerkers ontmoeten, die hun ervaringen (h)erkennen en van wie zij nieuwe inzichten kunnen krijgen. Hulpverleners kunnen er leren van de vragen van familie en mantelzorgers. En vragen die nog onbeantwoord blijven worden nader onderzocht en uitgewerkt, want als uit de Dementietafel duidelijk wordt dat er kennis over een onderwerp ontbreekt, dan wordt dit gekoppeld aan onderzoek.

Dementievriendelijke gemeente
De gemeente Waalwijk is één van de vier Brabantse koplopergemeenten die meedoet aan het project ‘dementievriendelijke gemeente’, een initiatief van de provinciale Programmaraad Zorgvernieuwing Psychogeriatrie. Brabant wordt geconfronteerd met een sterke vergrijzing. Een dementievriendelijke gemeente zorgt er voor dat mensen met dementie zo lang mogelijk kunnen participeren in de samenleving. Enerzijds door de aandacht voor het omgaan met dementie te vergroten, anderzijds door het bevorderen van de levenskwaliteit van mensen met dementie en hun familie en mantelzorgers.

Leefcirkels
Technologie en vrijwilligers geven de 48 bewoners van woonzorgcentrum Vissershaven een fijne leefomgeving via het project leefcirkels. Het werkt als volgt: treedt een bewoner over de grens van zijn leefcirkel, dan gaat op de telefoon van de verzorgenden een alarm af. Zij hebben daar een speciaal appje voor, dat een melding geeft waar de bewoner is. Is een bewoner binnen het gebouw, dan krijgen alleen de medewerkers een seintje. Gaan bewoners naar buiten, dan krijgen alle vrijwilligers in de wijk een soort Amber alert, met foto van de bewoner. De wijkvrijwilligers kijken dan uit naar de bewoner, vangen hem op en waarschuwen Vissershaven.

Nachtvrijwilligers
Om mantelzorgers van mensen met dementie te ontlasten en eens goed te laten slapen, komt vrijwilligersorganisatie Handjehelpen in de gemeentes Utrecht en Stichtse Vecht met een nieuw project: Nachtvrijwilligers. Een nachtvrijwilliger brengt in de woonkamer van de persoon met dementie de nacht door, knoopt een praatje aan als deze uit bed gaat, helpt bij toiletbezoek en is alert op spookgedrag. Het voordeel van deze hulp is dat de mantelzorger in het eigen bed kan bijtanken en de zorg langer vol kan houden. En degene met dementie wordt in de eigen vertrouwde omgeving opgevangen.

Odesenhuis
Het Odensehuis (van oorsprong een Deens initiatief van dementerenden en mantelzorgers) is een plek waar mensen met dementie en betrokkenen samenkomen. Zij kunnen een kopje koffie drinken en een praatje maken, maar ook een hele dag aanwezig zijn.

Lees ook

  • Dossier dementie

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.