Menu

Filter op
content
PONT Zorg&Sociaal

0

8 voorbeelden van een bewonersbedrijf

In een bewonersbedrijf werken buurtbewoners met elkaar samen om hun wijk beter, leuker en veiliger te maken. Een bewonersbedrijf is een eigentijdse manier om burgers meer eigen verantwoordelijkheid te geven voor hun eigen omgeving. Wij selecteerden 8 voorbeelden van BewonersBedrijven.

4 november 2015

BerloBedrijf
Het BewonersBedrijf Berflo Es wordt afgekort met ‘Berflo Bedrijf’ en levert een bijdrage aan de leefbaarheid en ontwikkeling van de Hengelose wijk Berflo Es. Berflo Bedrijf verdient zijn eigen geld met verschillende projecten. Zo is er bijvoorbeeld het Berflo Naaiatelier om kleding te verstellen, herstellen en maken. Ook hebben ze een rijdende talentenbank, de Berflo Baliebus. Dit is een omgebouwde SRV-wagen die regelmatig door de wijk rijdt. Mensen met een vraag of verzoek worden in de Berflo Baliebus gekoppeld aan mensen die kunnen helpen. Ook de Berfo Bestelauto rijdt regelmatig door de wijk. Deze elektrische auto is een goedkopere taxidienst voor de bewoners.

Bewonersbedrijf Delfzijl Noord
Het Bewonersbedrijf Delfzijl Noord probeert initiatieven van bewoners die zich willen inzetten voor de wijk om te zetten tot bewonersbedrijfjes. Deze bewonersbedrijfjes kunnen er voor zorgen dat problemen in de wijk worden aangepakt of meer in de wijk te doen is. Te denken valt aan het tegengaan van zwerfafval, het opzetten van een huiswerkklas, opknappen van speeltuintjes of het opzetten van een repaircafe of speelgoedruilwinkel.

Bewonersbedrijf op Eigen Houtje
BewonersBedrijf Op Eigen Houtje wil zorgen voor samenhang tussen bewoners van de wijk Emmerhout in Emmen. Op Eigen Houtje biedt activiteiten en er is veel ruimte voor initiatieven vanuit de Drentse wijk. Het BewonersBedrijf creëert kansen en mogelijkheden door de bewoners van Emmerhout en startende ondernemers tegen een lage huur ruimte aanbieden. Ook richt Op Eigen Houtje zich op duurzame energie en met een eetbare tuin is er veel aandacht voor gezonde voeding.

BewonersBedrijf Heechterp-Schieringen
In Leeuwarden wil BewonersBedrijf Heechterp-Schieringen (BBHS) de wijk verbeteren zodat bewoners niet meer wegtrekken. Ook het oplossen van armoede in de wijk is een belangrijk uitganspunt voor BBHS. En daar betrekken zij de bewoners uit de wijk actie bij.

Bewonersbedrijf Leidsebuurt
Het Bewonersbedrijf Leidsebuurt is een stichting, opgericht door een groep enthousiaste Leidsebuurtbewoners met het doel om het Badhuis op het Leidseplein te behouden voor de wijk. Het voormalige Volksbadhuis was altijd al een ontmoetingsplek voor buurtbewoners en moet dat blijven, aldus de initiatiefnemers. Het bewonersbedrijf heeft inkomsten door de verschillende ruimtes in het gebouw te verhuren.

Bewonersbedrijf Malburgen
In de Arnhemse wijk Malburgen nam het BewonersBedrijf Malburgen een voormalig verzorgingstehuis in beheer. Dit verzorgingstehuis krijgt een tweede leven als Bruishuis. De eerste stap voor bewoners was het verhuren van de 9e etage en het overnemen van de tuin. Intussen verhuurt BewonersBedrijf Malburgen alle 10 verdiepingen van het Bruishuis. En de grote nette Bruistuin trekt dagelijks veel bezoekers.

Bewonersbedrijven Zaanstad
Stichting BewonersBedrijven Zaanstad (BBZ) begon in de wijk Poelenburg. Hier kregen bewoners in juni 2014 de sleutel van het wijkcentrum de Poelenburcht. Dit centrum wordt verhuurd voor de meest uiteenlopende activiteiten uit de wijk. Vanaf 1 januari 2015 heeft BBZ een buurthuis in beheer: Het Eiland. Met de overname van Het Eiland door BewonersBedrijven Zaanstad komt er weer een buurthuis van bewoners in de wijk Pelders-Hoornseveld. De bewoners kunnen zelf activiteiten opzetten in Het Eiland.

Kruiskamp Onderneemt
In Amersfoort namen bewoners het voormalige schoolgebouw de Witte Vlinder over en startten Kruiskamp Onderneemt (KO!). Zij hebben dit pand voor tenminste 5 jaar ‘om niet’ in gebruik van de gemeente en hebben de mogelijkheid het te kopen. 28 vrijwilligers met diverse achtergronden zetten zich in om van Kruiskamp Onderneemt een succes te maken. De verschillende ruimtes in het pand worden onder andere verhuurd aan een boksschool, een boekhouder en kunstenaars. De ruimtes worden ook verhuurd voor activiteiten van de wijk.


Lees ook

  • Dossier burgerinitiatieven

  • Dossier transformatie


Bron: www.bewonersbedrijven.nl

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.