Menu

Filter op
content
PONT Zorg&Sociaal

0

8 voorbeelden van wonen en zorg

Steeds meer mensen blijven langer zelfstandig wonen. Dat vraagt om aanpassingen van woningen en het herbestemmen van verzorgingshuishuizen. Woningcorporaties spelen in dit proces een belangrijke rol. Aedes verzamelden inspirerende voorbeelden. Speciaal voor u selecteerden wij 8 voorbeelden.

Aedes 14 september 2016

Buurwoningen van Woonwaard vergroten zelfredzaamheid
Woningcorporatie Woonwaard gaat in Heerhugowaard woningen per twee verhuren aan mensen die er baat bij hebben om naast of dichtbij elkaar te wonen. Bijvoorbeeld twee tienermoeders of ouderen die elkaar helpen en daardoor een stuk zelfredzamer zijn.

Ontmoetingsplekken in Apeldoorn combineren leefbaarheid en zorg
In Apeldoorn zijn in samenwerking met woningcorporaties 50 ontmoetingsplekken gerealiseerd. Naast buurtgerichte activiteiten bieden deze ontmoetingsplekken zinvolle dagbesteding voor mensen met een beperking. Deze combinatie van voorheen gescheiden werelden is mogelijk binnen de kaders van de nieuwe Woningwet. Voor de gemeente bood het kansen bij de decentralisaties van de Wmo.

Sociale huur en zorgwoningen in voormalig kantoorgebouw
Woningcorporatie Rijnhart Wonen in Leiderdorp verbouwde in nauwe samenwerking met zorgorganisatie Gemiva-SVG Groep, ruim 6.000 vierkante meter kantooroppervlak tot een appartementencomplex. De Entree werd in juli geopend en bevat 33 sociale twee- en drie-kamerwoningen en 20 zorgwoningen.

Verschillende zorggroepen onder één dak ​
In woonzorgcomplex Buitengewoon Zorgzaam in Amersfoort wonen straks mensen met een verstandelijke beperking, met een psychogeriatrische zorgvraag en met niet-aangeboren hersenletsel (NAH) allemaal onder één dak. Woningcorporatie de Alliantie verhuurt het gebouw aan verschillende zorgpartijen, die de woningen vervolgens doorverhuren aan hun cliënten.

Wooncomplex Samen & Anders: ‘Iedereen heeft talenten’
Woningcorporatie Laurens Wonen geeft een nieuwe bestemming aan traditioneel verzorgingshuis Simeon & Anna in Rotterdam-Zuid. Geleidelijk wordt het complex omgevormd tot Samen & Anders, waar kwetsbare en minder kwetsbare mensen betaalbaar wonen en diensten voor elkaar uitvoeren.

Woongroepen voor mensen met dementie
De woningen in woonzorgcomplex De Koekoek in Veenendaal zijn zo ingericht dat mensen met dementie er zo prettig mogelijk kunnen wonen. De Koekoek is één van de projecten die het Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg onder de aandacht brengt in haar serie over nieuwbouwprojecten waarin wonen en zorg gecombineerd wordt.

Woningcorporatie helpt ouderen verhuizen
Woningcorporatie Parteon heeft sinds 2014 een seniorenmakelaar die oudere huurders helpt bij het zoeken van een geschikte(re) woning. Op die manier hielp Parteon al 65 huishoudens verhuizen. Dat is goed voor de doorstroming én voor de woonwensen van de ouderen in kwestie, zegt adviseur Erwin Smit van Parteon.

Zelfstandig wonen met zorg binnen handbereik in Rijssen
Alle ouderen in het nieuwe complex Eltheto in Rijssen wonen zo zelfstandig mogelijk. Hulp en zorg is beschikbaar voor wie dat nodig heeft vanwege dementie, een verstandelijke beperking of ziekte. Daarvoor is op het terrein onder andere een zorginlooppunt gevestigd. Woningstichting De Goede Woning en Carint Reggeland deden samen de bouw.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.