Menu

Filter op
content
PONT Zorg&Sociaal

0

Aan de slag met begeleiding van inwoners met geldzorgen

De VNG en NVVK publiceren een handreiking die gemeenten ondersteunt bij het opzetten, optimaliseren en uitvoering geven aan de begeleiding van inwoners met geldzorgen vanuit 10 elementen uit het actieplan de ‘basisdienstverlening schuldhulpverlening’.

VNG 6 november 2024

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Dienstverlening gelijktrekken

De handreiking ‘het begeleiden van inwoners vanuit de elementen basisdienstverlening’ (pdf, 4,8 MB) biedt informatie over de achtergronden en samenhang van de elementen die betrekking hebben op begeleiding. Bovendien fungeert het als een stappenplan voor de implementatie. Het totale actieplan de ‘basisdienstverlening schuldhulpverlening’ dat uit 20 elementen bestaat, leidt tot een hulpaanbod dat toegankelijker is en in iedere gemeente bestaat uit minimaal dezelfde elementen.

Voorkomen van uitval tijdens schuldhulpverleningstraject

Met name de elementen die opgenomen zijn bij begeleiding richten zich op het voorkomen van uitval tijdens een schuldhulpverleningstraject. Begeleiding is samen met financiële begeleiding een fundamenteel onderdeel van het proces van het oplossen van schulden en biedt toekomstperspectief aan de hulpvrager. De handreiking helpt gemeenten bij het vormgeven van de begeleiding van hun inwoners tijdens een schuldhulpverleningstraject.

Uitgangspunt voor gemeenten: de ideale inwonersreis

Het uitgangspunt bij de begeleiding in deze handreiking is de “ideale inwonersreis”, zoals die is opgenomen in de routekaart Financiële Zorgen van de VNG. Op basis van gesprekken met inwoners, professionals en ervaringsdeskundigen is uitgewerkt hoe het ideale traject naar een oplossing van financiële zorgen er uit ziet, bezien vanuit het perspectief van een inwoner met financiële zorgen. Die reis is uiteraard voor iedereen anders, maar verloopt in grote lijnen wel langs dezelfde “mijlpalen”. De routekaart Financiële Zorgen laat per mijlpaal zien wat gemeenten kunnen doen om de ideale reis mogelijk te maken.

Basisdienstverlening schuldhulpverlening in iedere gemeente

Het kabinet, de VNG, NVVK en Divosa hebben in maart van dit jaar hun handtekening onder een gezamenlijk plan gezet om de schuldhulp in Nederland verder te versterken. Het plan de ‘basisdienstverlening schuldhulpverlening’ leidt tot een hulpaanbod dat toegankelijker is en in iedere gemeente bestaat uit minimaal dezelfde elementen. Deze handreiking maakt hier deel van uit.

Programma Verbinden Schuldendomein

Het programma Verbinden Schuldendomein omvat verschillende deelprojecten, zoals de wetten in het schuldendomein, preventie van schulden - financiële educatie en life-events-, samenwerken met vrijwilligers(organisaties) en ondersteuning voor specifieke doelgroepen zoals jongeren en ondernemers met financiële zorgen.

Routekaart Financiële Zorgen

Om de gezamenlijke opgave zo efficiënt en effectief mogelijk uit te voeren, kiezen we voor een integrale aanpak met als basis de routekaart Financiële Zorgen. Met de routekaart bieden we overzicht en gemeenschappelijke taal aan gemeenten en ketenpartners. De routekaart is dynamisch: nieuwe ontwikkelingen, praktijkvoorbeelden en geleerde lessen worden toegevoegd, gedeeld en overdraagbaar gemaakt. We bieden gemeenten handvatten en ondersteuning. Zodat zij bewezen effectieve interventies kunnen implementeren en zorgen voor duurzame oplossingen.

Bijlagen

Handreiking ‘Het begeleiden van inwoners vanuit de elementen basisdienstverlening’

Bestuurlijke afspraken voor basisdienstverlening schuldhulpverlening

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.