Menu

Filter op
content
PONT Zorg&Sociaal

0

Alles begint met een goed gesprek!

Hoe vaak komt het niet voor dat jongeren uit het beeld verdwijnen op het moment dat ze 18 worden? En dat de gemeente ze later weer met veel grotere problemen terugziet? Werk daarom integraal samen en ga tijdig van te voren met een jongere praten. En heel belangrijk: zet wat de jongere zelf wil bereiken centraal.

7 juni 2018

Over een jaar is het zover. Marlies wordt 18 en valt dan onder de Wet maatschappelijke ondersteuning in plaats van de Jeugdwet. De gezinsvoogd belt een medewerker van het sociaal wijkteam en vertelt dat het meisje problemen heeft. Kunnen we niet alvast samen met Marlies om tafel gaan zitten om haar toekomst te bespreken? En haar vragen welke hulp ze straks nodig heeft?

Was het maar zo gegaan, zeggen adviseurs Pieter-Jan de Jongh en Anitra Vink van Stimulansz. Zij zijn gespecialiseerd in respectievelijk jeugdhulp en maatschappelijke ondersteuning. In werkelijkheid liep het bij deze casus anders. “De gezinsvoogd nam pas contact op met het wijkteam toen de jongere 18 werd. Onbegrijpelijk eigenlijk. Dan begin je meteen met een forse achterstand.”

Er tijdig bij zijn is dus het devies. Hoe doe je dat?

De Jongh: “Alles begint met een goed gesprek met de jongere. Dat gaat over zijn feitelijke situatie en zijn toekomst als jongvolwassene. Wanneer het gesprek precies wordt gehouden, is aan de gemeente. Een mooi moment is bijvoorbeeld wanneer de jongere 17 wordt. Bij het gesprek wordt integraal samengewerkt: zowel de jeugdconsulent als de Wmo-consulent schuift aan. Het gaat om simpele onderwerpen. Hoe woon je? Heb je volgend jaar nog een dak boven je hoofd? Heb je voldoende geld? Ga je naar school of doe je iets anders nuttigs overdag? Heb je de komende tijd zorg nodig? We hebben voor dit gesprek een handige leidraad ontwikkeld.”

Vink: “Het is essentieel dat jongeren zelf aan het roer staan, anders schiet je jouw doel voorbij. Ga het gesprek aan op basis van de vraag: wat wil de jongere zelf bereiken? Dan wordt wet- en regelgeving ondersteunend en niet leidend. Om zo’n gesprek te kunnen voeren, moet de gemeente een goed inzicht hebben in het bestand van jongeren die hulp nodig hebben. Ga daarmee proactief om. Stel een projectgroep in of hoe je het ook noemt. Die neemt het bestand regelmatig door en benadert jongeren tijdig.”

Lees dit artikel verder in het gratis online magazine Integraal samenwerken voor de jeugd.

--------------

Meer van Sociaalweb:

Dossier Kwetsbare jongeren: 16-27

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.