Menu

Filter op
content
PONT Zorg&Sociaal

0

Bijna de helft van de deelnemers verloor na afronden GLI minimaal 5% van het gewicht

Het percentage deelnemers (47%) dat minstens 5% gewicht verloor, is hoger aan het einde van het gehele GLI-traject dan na de eerste fase. Dat blijkt uit het nieuwste rapport van het RIVM over de Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI). Dat laat ook zien dat deelnemers na afloop van het traject ook hun kwaliteit van leven fors hoger waarderen.

RIVM 18 juni 2024

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Met de GLI krijgen mensen begeleiding en advies over gezonde voeding, eetgewoontes en bewegen. Sinds 2019 kunnen volwassenen hiermee hun leefstijl en gedrag veranderen. De GLI wordt onder voorwaarden vergoed vanuit de basisverzekering. Het is een programma van 2 jaar en bestaat uit 2 fases. Na de eerste fase, het behandeltraject van 9 maanden, had 32% van de deelnemers een gewichtsverlies van minimaal 5%. Na de tweede fase was dit opgelopen naar 47%. De resultaten van de eerste fase blijven daarmee behouden, of verbeteren zelfs tijdens de tweede fase. Een gewichtsverlies van minimaal 5% kan volgens de richtlijn Overgewicht en Obesitas als een betekenisvol verschil gezien worden.

Verbetering kwaliteit van leven zet door

Naast het gewichtsverlies verbeterde ook de kwaliteit van leven verder na het behandeltraject. Tijdens de eerste fase kreeg de kwaliteit van leven 7,5 punten meer (op een schaal van 0 tot 100). Dit groeide door naar een stijging van 12,9 punten aan het einde van het programma. Deze forse stijging laat zien dat de GLI meer impact heeft dan op gewichtsverlies alleen.

Rol van het RIVM

Het RIVM volgt de ontwikkelingen van de GLI in opdracht van het ministerie van VWS(Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport) sinds 2019. Daarom brengt het 2 keer per jaar nieuwe gegevens over de GLI naar buiten. Deze gegevens komen uit declaratiedata van de zorgverzekeraars en sinds augustus 2021 ook uit het GLI-register. Dit register wordt aangevuld met gegevens van deelnemers.

Aantal starters stijgt verder

Het aantal mensen dat in totaal met de GLI is gestart, steeg sinds het laatste rapport van ruim 82 duizend verder naar ruim 102 duizend. Dat is een stijging van 24%. Het aantal mensen dat in 2023 begon is vergelijkbaar met 2022.

Vervolgonderzoek naar uitval

Het RIVM blijft de GLI tot 2026 volgen. In 2024 wordt verdiepend onderzoek gedaan naar uitval bij de GLI. Dit onderzoek richt zich onder meer op de redenen die ervoor kunnen zorgen dat deelnemers voortijdig met het programma stoppen. Ook de rol van obesitasmedicatie bij de behaalde GLI-resultaten wordt onderzocht.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.