Menu

Filter op
content
PONT Zorg&Sociaal

0

Burgemeester Den Haag: sneller huisverbod bij kindermishandeling

Den Haag wil het huisverbod vaker, doelmatiger en doeltreffender inzetten. Een nieuwe aanpak moet onder meer bevorderen dat bij kindermishandeling eerder een huisverbod wordt opgelegd. “Deze nieuwe aanpak moedig ik van harte aan.”

Gemeente Den Haag 20 maart 2019

Dat schrijft burgemeester Pauline Krikke in haar voortgangsrapportage over de aanpak van huiselijk geweld. “Het huisverbod is een belangrijk middel in de aanpak van huiselijk geweld. Het bevriest geweld, haalt mensen uit elkaar en geeft ruimte om de zorg op gang te brengen. Daarom willen we dit middel blijven verbeteren, zodat we het vaker, doelmatiger en doeltreffender kunnen inzetten,” aldus Pauline Krikke.

Kortere lijntjes, snellere beoordelingen

De burgemeester vindt het huisverbod een belangrijk middel. Daarom heeft de politie onderzocht hoe het proces verder verbeterd kan worden. Dat heeft ertoe geleid dat een speciaal team van hulpofficieren - getrainde politieagenten - het huisverbod gaat draaien. Zij pakken vaker een zaak op en doen zo meer ervaring op. Die ervaring maakt dat huisverboden sneller beoordeeld worden en er daardoor ook meer opgelegd kunnen worden. Verder worden de lijntjes met hulpverleners korter. Juist in het geval van kindermishandeling kan zo eerder een huisverbod worden opgelegd. Pauline Krikke: “De schade van huiselijk geweld is voor kinderen groter dan gedacht. De gevolgen voor kinderen zijn nóg ernstiger en de doorwerking duurt langer. Het vaker en beter inzetten van een huisverbod, moedig ik dan ook van harte aan.”

Meer huisverboden

In 2018 werden in Den Haag 301 huisverboden opgelegd. In 2017 waren dat er 270, in 2016 276 en in 2015 275. Een trendbreuk. Al sinds haar aantreden maakt de burgemeester zich sterk voor een betere aanpak van huiselijk geweld. Haar uitgangspunt: de gemeente staat voor de veiligheid van haar inwoners en is daarmee niet klaar als de voordeur dicht is. Pauline Krikke: “Huiselijk geweld is uitermate ernstig en ontwrichtend. Het laat diepe sporen na. Waarom wachten tot een situatie escaleert? Dit vraagt om een harde aanpak én een lange adem; voor beide sta ik als burgemeester.”


Meer meldingen

De instroom van meldingen bij Veilig Thuis Haaglanden is het afgelopen jaar ook gestegen. Tussen 2017 en 2018 is het aantal Haagse meldingen met 10% toegenomen. De burgemeester blijft zich onverminderd inzetten om de drempel om hulp te zoeken, te verlagen. Ook wil zij een buddysysteem invoeren voor daders van huiselijk geweld. “Hulp zoeken, de drempel over, dat is voor slachtoffers vaak het grootste probleem. Het taboe doorbreken, daar moeten we stevig op inzetten. Maar ik zeg ook: we moeten ook naar de daders kijken. Het klinkt niet altijd even populair, maar ook zij moeten worden geholpen. Al is het maar om te voorkomen dat zij weer de fout in gaan,” aldus Pauline Krikke.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.