Menu

Filter op
content
PONT Zorg&Sociaal

0

Crisiskaart zorgt voor meer zelfvertrouwen en minder opnames

Op een Crisiskaart staat wat professionals of omstanders moeten doen als de houder er van in een psychische crisis terecht komt. Een preventief middel dat onder meer ingezet kan worden bij de aanpak personen met verward gedrag. Stel de kaart ook in uw gemeente beschikbaar!

VNG 1 maart 2018

Door eerder de juiste hulp te ontvangen kan voorkomen worden dat iemand bijvoorbeeld ten onrechte in een politie- of isolatiecel belandt. Daarnaast heeft het dragen van de kaart een gunstig effect op het aantal meldingen over verwarde personen dat bij de politie binnen komt.

Uitrol Crisiskaart

Samen met de stichting Crisiskaart Nederland en MIND Landelijk Platform Psychische Gezondheid werkt het Schakelteam Personen met Verward Gedrag aan het toegankelijker maken van de crisiskaart. Schakelteamvoorzitter Onno Hoes over het belang van de kaart:

De crisiskaart geeft iemand die zich kwetsbaar voelt de regie terug over zijn of haar leven. Daarnaast wordt het voor hulpverleners en omstanders, een stuk eenvoudiger hulp te bieden; op de kaart staat precies hoe ze dat het beste kunnen doen.

Gemeentelijke ondersteuning

Het Schakelteam pleit er voor dat elke gemeente meewerkt aan het beschikbaar stellen van de crisiskaart. Bijvoorbeeld door een stukje financiering op zich te nemen of de kaart te promoten in buurthuizen, inloopcentra en sociale wijkteams.

Licentiehouders

De Crisiskaart wordt in licentie uitgegeven aan organisaties die op laagdrempelige wijze deelnemers kunnen helpen de eigen wensen en behoeften te verwoorden. Licentiehouders zorgen per regio voor de beschikbaarheid en werken volgens een vastgestelde methodiek. Stichting Crisiskaart Nederland houdt toezicht op de kwaliteit van de geleverde diensten.

Crisiskaartconsulenten

De Crisiskaart is onderdeel van een breder crisis/behandelplan en wordt opgesteld in samenwerking met een consulent. Zij helpen de deelnemer duidelijk aan te geven wat hun wensen zijn in het geval er een crisis ontstaat. Jaarlijks wordt de kaart samen met de consulent ge-update.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.