Welke artikelen heeft u afgelopen maand het meest gelezen? Wij stelden een overzicht samen van de vijf best gelezen artikelen uit januari. Met aandacht voor het zelfbeschikkingsrecht in de (jeugd)hulpverlening, maatwerkvoorzieningen in de Wmo of Wlz, het stopzetten van een zeer kostbare aanbestedingsprocedure in Amsterdam en adviezen voor betere jeugdhulp zonder financiële injecties.
Door: Zorg&Sociaalweb
Floortje Scheepers is sinds kort de nieuwe directeur Wetenschap van Kenniscentrum Phrenos, dat zich richt op herstel en participatie van mensen met psychische aandoeningen. Deze functie zal zij uitoefenen naast haar hoogleraarschap Innovatie in de ggz bij het UMC Utrecht. Een gesprek met Floortje over haar nieuwe functie en de huidige ontwikkelingen en uitdagingen waarvoor de ggz nu staat.
Lees verder >>
Door: Peer van der Helm
Vlak voor kerst was ze voor de zoveelste keer weer weggelopen naar huis en moeders. Die had netjes de politie en gezinsvoogd ingelicht dat ze veilig thuis was. En even laten stonden ze met een ziekenauto voor de deur (als ze niet mee wil wordt ze in de ziekenauto vastgebonden). De gezinsvoogd weigerde de dialoog met moeder aan te gaan: “je moet gewoon medewerking verlenen”. Het meisje werd niks gevraagd. Moeder verleent toegang onder protest, wat op de opname te horen is. Het meisje, dat inmiddels in bed lag, weigerde vervolgens mee te gaan omdat de kinderarts gedreigd had haar voor de tweede keer tegen haar wil in slaap (coma) te brengen. Toen ze werd vastgepakt begon ze te gillen en zich te verzetten. De angst en paniek van het meisje gaan door merg en been. Toen probeerde een ambulancemedewerker een verdoving in haar neus te spuiten. Dat mislukte en alles zat inmiddels onder het bloed. De agenten droegen haar ten overstaan van haar broertje en zusje gillend naar buiten. Daar stond de gezinsvoogd te lachen.
Lees verder >>
Door: VNG/Gemeente Raalte
Wanneer valt een (maatwerk)voorziening voor iemand met een Wlz-indicatie nu onder de Wmo en wanneer onder de Wlz? Dankzij de gemeente Raalte kunnen we hiervan jaarlijks een handig en actueel overzicht publiceren. Het overzicht voor 2021 is nu beschikbaar.
Lees verder >>
Door: Matthijs van Dam
Na zes kort gedingen heeft de gemeente Amsterdam op 19 januari besloten een zeer omvangrijke aanbestedingsprocedure in de Wmo en maatschappelijke opvang/beschermd wonen stop te zetten. De totale opdrachtwaarde van de procedure zou ongeveer anderhalf miljard euro omvatten. Voornaamste aanleiding bleek onduidelijkheid over de verdeling van cliëntplekken. Daarnaast bleek de financieringssystematiek voor MOBW te complex. Dat schrijft wethouder Zorg Simone Kukenheim aan de Amsterdamse gemeenteraad.
Lees verder >>
Door: Charles de Monchy & Bert Bröcking
Een rapport in opdracht van VNG en de ministeries van VWS, BZK, Financiën en JenV concludeert dat de jeugdzorg structureel 1,3-1,5 miljard. euro tekort komt. Het is duidelijk dat veel gemeenten financiële problemen hebben, maar waar komen die vandaan? Het rapport beschouwt de uitgaven voor hulpverlening als kosten, maar de torenhoge uitvoeringskosten worden genegeerd. Dat is echter een misvatting. Hulpverlenen is juist de bedoeling van de Jeugdwet, dus uitgaven aan effectieve jeugdhulp zijn goed besteed. Wij hebben drie adviezen: pak de torenhoge transactiekosten aan, ga daarbij uit van de praktijk in gemeenten en neem de tijd maar begin nu. Dan komt er een uitstekende jeugdhulp waar geen geld meer bij hoeft.
Lees verder >>