De nieuwste raming van het Centraal Planbureau (CPB) liet vorige week niets aan de verbeelding over: inwoners gaan er flink op achteruit. Het CPB berekende dat de koopkracht daalt met 6,8% en de armoede toeneemt tot 7,6% van alle inwoners in 2023. Deze situatie is in Nederland de afgelopen decennia niet voorgekomen, aldus het CPB. Divosa vraagt het kabinet om structurele oplossingen voor bestaanszekerheid, en de samenleving om solidariteit met elkaar.
Het kabinet debatteert deze week in de Tweede Kamer over de koopkrachtproblemen, maar premier Rutte gaf eerder al aan geen verwachtingen te willen wekken over mogelijke oplossingen voor dit jaar. De VNG reageerde hier fel op: ‘Het is een farce dat het kabinet de koopkrachtcrisis niet kan oplossen. Er is geen visie en leiderschap bij het kabinet en structurele oplossingen om de koopkracht op peil te brengen blijven uit en dat is teleurstellend’, aldus VNG-bestuurder Peter Heijkoop eerder deze week in Nieuwsuur.
Ook Divosa is teleurgesteld over het uitblijven van duurzame oplossingen voor de bestaanszekerheid van een steeds grotere groep inwoners. Divosa-voorzitter Erik Dannenberg maakt zich zorgen over de verwachte toeloop op schuldhulp bij gemeenten. Ook denkt hij dat armoedestress gezinnen zal ontregelen, wat ook op andere terreinen gevolgen zal hebben voor de dienstverlening van gemeenten.
‘Het geldgebrek van mensen nu leidt straks tot fysieke en mentale gezondheidsproblemen en opvoedproblemen, en dus tot een grotere hulpvraag bij gemeenten voor uiteenlopende regelingen. En die gemeenten waren de afgelopen periode en nog steeds druk met het uitvoeren van de energietoeslag, leefgeldregelingen voor Oekraïners, huisvesten van vluchtelingen en de coronasteunmaatregelen', aldus Dannenberg.
'De koopkracht-, woon-, opvang- en andere crises hangen samen en zijn een aanslag op de capaciteit van gemeenten die hun inwoners niet in de kou willen laten staan. Wij vragen het kabinet om structurele oplossingen voor bestaanszekerheid, en de samenleving – inclusief bedrijven en maatschappelijke organisaties – om solidariteit met elkaar. We hebben elkaar nu en straks hard nodig.’