Menu

Filter op
content
PONT Zorg&Sociaal

0

FNV: Ook gemeente Dronten komt weg met overtreden privacywet

De privacywaakhond Autoriteit Persoonsgegevens (AP) neemt de klacht die de FNV onlangs indiende tegen de gemeente Dronten over het schenden van privacy van bijstandsgerechtigden niet in behandeling. Als reden geeft de toezichthouder dat er onvoldoende personeel is om alle klachten die binnenkomen te onderzoeken.

FNV 29 april 2022

Maureen van der Pligt, bestuurder FNV Uitkeringsgerechtigden: ‘Dit is niet de eerste keer dat een gemeente straffeloos de privacy van haar inwoners kan schenden. Zo wordt de privacywaakhond een wassen neus. Overheden weten dat ze ermee wegkomen.’ De FNV overweegt om bezwaar te maken tegen het besluit van de AP.

Beeld- en geluidsopnamen

Afgelopen september bleek dat de gemeente Dronten al ruim zeven jaar beeld- en geluidsopnamen maakt van gesprekken met bijstandsgerechtigden in spreekkamers op het gemeentehuis. Deskundigen gaven in de media aan dat deze praktijk niet door de beugel kan. De gemeente Dronten stopte na de onthulling direct met het maken van de opnamen. Van der Pligt: ‘Fijn dat ze gestopt zijn, maar dat dit soort praktijken straffeloos kan plaatsvinden is gewoon niet te bevatten. De overheid moet haar burgers beschermen.’

Stelselmatig wantrouwen en intimidatie

Het voorbeeld van de gemeente Dronten staat niet op zichzelf. Het is het zoveelste voorbeeld van het stelselmatig wantrouwen en de intimidatie waarmee burgers met een uitkering in Nederland te maken krijgen zonder dat deze wordt bestraft. Van der Pligt: ‘Niet alleen had de gemeente Dronten moeten worden bestraft, ook zou er vanuit de AP een breder signaal naar partijen in de sociale zekerheid moeten uitgaan dat dit niet kan.’

Derde keer

Het is in korte tijd de derde klacht van de FNV die de AP niet in behandeling neemt. Eerder trok de FNV al aan de bel over misstanden bij de gemeente Nissewaard. Die verplichtte  bijstandsgerechtigden om met hun vingerafdruk in te klokken op een sociale werkplaats. En de  gemeente Groningen antedateerde een verwerkersovereenkomst om persoonsgegevens van bijstandsgerechtigden te verwerken.  

Achterstand

Volgens het laatste jaarverslag van de AP liggen er zo’n 10.000 andere klachten die de toezichthouder niet in behandeling kan nemen wegens gebrek aan capaciteit.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.