De Provincie Limburg tekent de komende periode met acht Limburgse gemeenten een intentieovereenkomst, die gericht is op het versterken van gemeenschappen in wijken en dorpen. Aan de al eerder gekozen zes wijken worden nu twee Limburgse dorpen toegevoegd. Het belangrijkste doel is om samen met de gemeenten en andere partners doorbraken te realiseren op het gebied van armoede en laaggeletterdheid, leefbaarheid en veiligheid, jeugd die kansrijk opgroeit en het vergroten van sociale cohesie.
Marc van Caldenberg, gedeputeerde:‘Vanuit het beleidskader Samen Leven en Bestaanszekerheid zet de provincie in op krachtige gemeenschappen in wijken en dorpen vanuit een gebiedsgerichte aanpak. De inzet is om integraal en langjarig impact te maken om de leefbaarheid verder te verbeteren. Ik ben trots dat we in al die Limburgse gebieden afspraken gaan maken die écht gaan bijdragen aan het welzijn van heel veel Limburgers. In totaal investeren we in dit kader 12 miljoen euro in initiatieven en projecten die ten goede komen aan een samenleving waarin iedereen elkaar kan ontmoeten en meedoen’.
Na een uitgebreide analyse inclusief gespreksrondes is er de afgelopen periode toegewerkt naar een intentieovereenkomst tussen de Provincie Limburg en acht gemeenten. In elk van de grote steden in Limburg (Maastricht, Heerlen, Venlo, Sittard-Geleen en Roermond) is een prioritaire wijk geselecteerd. Dat geldt ook voor de gemeente Kerkrade, en de dorpen Vaals en Beesel. De eerste intentieovereenkomst is op donderdag 10 april in Maastricht ondertekend.
De komende maanden wordt de onderlinge samenwerking verder uitgewerkt door het maken van uitvoeringsplannen. Het idee is om vervolgens te komen tot een gezamenlijke visie en doelstelling, inclusief afspraken over taken en verantwoordelijkheden. De acties in de wijken en dorpen sluiten zoveel mogelijk aan bij al bestaande gebiedsgerichte samenwerkingen waar naast overheidspartijen ook al partijen uit de zorg, het onderwijs, sport, huisvesting en arbeidsmarkt actief zijn.
De Provincie Limburg is verder nog in gesprek met het ministerie van Binnenlandse Zaken om zogenaamde ‘best practices’ in de provincie Limburg te kunnen toepassen in de opbouw van een lerend netwerk. Daarmee kan de Limburgse aanpak met recht een voorbeeld worden voor andere gebieden in Nederland.