Menu

Filter op
content
PONT Zorg&Sociaal

0

Gemeente Utrecht zoekt samen met zorgaanbieders kamers voor jongeren uit de jeugdzorg

Op 6 februari start in Utrecht een wervingscampagne voor ‘Kamers met Aandacht’. Voor het eerst gaat de gemeente Utrecht, samen met Utrechtse jeugdhulpaanbieders, op zoek naar kamers van particulieren voor jongeren uit de jeugdzorg. Het doel is jongeren op een positieve manier laten uitstromen uit de jeugdzorg en de zelfredzaamheid van deze jongeren op een natuurlijke manier verder versterken. Op dit moment wonen er tientallen Utrechtse jongeren tussen de 18 en 23 jaar (tijdelijk) in een instelling die klaar staan om te vertrekken, maar soms nog onvoldoende vangnet, geld of praktische vaardigheden hebben om helemaal zelfstandig te wonen.

Gemeente Utrecht 6 februari 2019

Grensverleggend
Het project ‘Kamers met Aandacht’ is een samenwerkingsinitiatief van zes Utrechtse jeugdhulporganisaties (De Rading, Youké, Leger des Heils, Intermetzo, Lijn 5 en Singelzicht) en de gemeente Utrecht. Zij zoeken op een vernieuwende manier passende woonruimte voor jongeren. De gemeente en de zorgaanbieders zoeken kamers in de particuliere sector en zetten hiermee in op nieuwe vormen van hulp: kleinschalig, dichtbij en zo gewoon mogelijk. Daarnaast zijn eerder met Utrechtse woningcorporaties prestatieafspraken gemaakt. Hierin is vastgelegd dat zij 75 plekken realiseren voor jongeren in een kwetsbare positie.

Aandacht
Het uitgangspunt van ‘Kamers met Aandacht’ is dat de jongere zelf de kamer huurt en dat de betrokken jeugdhulpverlener, naast professionele begeleiding, ook informele steun organiseert. Dit kan zijn in de vorm van inwonende huisgenoten, familie of betrokken buurtbewoners. Het is ook mogelijk dat iemand een kamer verhuurt zonder ‘aandacht’ te bieden, bijvoorbeeld wanneer iemand niet zelf in het pand woont. In dat geval organiseert de jeugdhulpverlener een ‘buurtvriend’ waar de jongere terecht kan.

Project
Iedereen kan een Kamer met Aandacht aanbieden en iedere woonruimte kan een ‘Kamer met Aandacht’ worden. Denk aan een zolderkamer bij een alleenstaande moeder of ouderen thuis, boven een winkel of in een studentenhuis. Vanuit het project ‘Kamers met Aandacht’ wordt een zorgvuldige match gemaakt tussen verhuurder en jongere. De verhuurder bepaalt zelf hoeveel ‘aandacht’ hij wil bieden en overlegt samen met de begeleider en de jongere op welke wijze dit gebeurt. De gemeente zoekt verhuurders die de kamer voor minimaal een jaar verhuren en waarbij de huurprijs niet hoger is dan het bedrag dat wordt geadviseerd door de landelijke huurcommissie.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.