Menu

Filter op
content
PONT Zorg&Sociaal

0

Horizontaal Toezicht: wat is het en waarom is het belangrijk?

Horizontaal Toezicht (HT) wordt al langer gebruikt in de ziekenhuiszorg, en doet nu zijn intrede in de GGZ. Het valt te verwachten dat HT ook toegepast gaat worden in andere sectoren: in de Forensische Zorg wordt hier in 2022 een start mee gemaakt, en daarna zou dit ook zomaar verder verspreid kunnen worden in de WLZ, JW en WMO. Horizontaal Toezicht zou zorgen voor een efficiënter en effectiever toezicht op de rechtmatigheid van zorguitgaven. Maar wat is Horizontaal Toezicht eigenlijk? En hoe kan dit worden toegepast? Door Teun Oosterbaan en Liza Bastiaansen.

6 oktober 2021

Wat is Horizontaal Toezicht?

Horizontaal Toezicht is een samenwerking tussen twee partijen waarbij wederzijds vertrouwen, transparantie en begrip een grote rol spelen. Door goede afspraken te maken wordt kwaliteit verbeterd en wordt (onnodig) dubbel werk voorkomen.

Horizontaal Toezicht komt al op veel plekken voor: bijvoorbeeld bij gemeenten, belastingdienst en ziekenhuizen, en doet sinds twee jaar via de zorgverzekeraars ook zijn intrede in de zorg. Er zijn tien leidende principes waarop Horizontaal Toezicht is gebouwd. Deze vind je hier.

Toepassing van Horizontaal Toezicht

Als we spreken over Horizontaal Toezicht, hebben we het over het verkrijgen van inzicht in rechtmatigheid van de zorguitgaven. De zorgaanbieder en de zorgverzekeraar maken samen afspraken over diverse pijlers waaraan dit kan worden gemeten. Door middel van wederzijds vertrouwen, transparantie en begrip komt de zorgaanbieder in control van de processen en hoeven er geen extra controles door de zorgverzekeraar plaats te vinden. Dit levert voor zowel zorgaanbieder als zorgverzekeraar minder administratief werk op, maar het vergt wel een goede voorbereiding alvorens Horizontaal Toezicht wordt geïmplementeerd.

Hoe kom je nou tot een goede werking ervan? Hierin zijn vijf fasen van groot belang:

  • De verkenningsfase: hierin neemt de zorgaanbieder het besluit om over te gaan op Horizontaal Toezicht. Onderbouw hierbij vooral waarom invoering van Horizontaal Toezicht zo waardevol kan zijn!

  • Inventarisatiefase: in deze fase wordt het zogenaamde instapmodel toegepast. Aan de hand van verschillende dimensies (deze hebben te maken met governance, risicomanagement en compliance) volgt een score tussen de 1 en 5. Als de score hoger dan 3 is, kan de zorgaanbieder verder met de implementatie van Horizontaal Toezicht. Bij een lagere score dienen er nog verbeteringen doorgevoerd te worden. Dit gebeurt eventueel in de volgende fase.

  • Verbeterfase: naar aanleiding van de inventarisatiefase worden verbeteringen binnen processen bij de zorgaanbieder doorgevoerd. Bespreek dit ook goed met de zorgverzekeraar.

  • Implementatiefase: in de implementatiefase is het belangrijk om risico’s goed in kaart te brengen en deze te ondervangen. Ook de borging hiervan dient goed vastgelegd te worden. Er wordt een zogenaamd Control Framework opgesteld.

  • Verantwoordingsfase: Horizontaal Toezicht is nu écht geïmplementeerd. De verantwoording van de geleverde zorg vindt plaats op basis van de eerder gemaakte afspraken tussen zorgaanbieder en zorgverzekeraar.

Horizontaal Toezicht en The Beagle Armada

Horizontaal Toezicht vergt een goede voorbereiding om succesvol in gebruik te nemen. Een voorbereiding van minimaal anderhalf jaar is zeker nodig en ook werkprocessen moeten aangepast worden. Dit vraagt ook wat van uw werknemers, omdat werkzaamheden, rollen en taken kunnen veranderen.

The Beagle Armada ziet HT als een belangrijk fenomeen voor de komende jaren. We gaan hier met regelmaat aandacht aan besteden. TBA heeft ervaren en getrainde consultants op het gebied van Horizontaal Toezicht. Wilt u meer informatie over Horizontaal Toezicht? Of zit u reeds in het proces, maar krijgt u graag extra ondersteuning? Wij helpen u graag. Neem hier contact met ons op.

Teun Oosterbaan en Liza Bastiaansen zijn respectievelijk directeur en consultant bij The Beagle Armada. Lees meer artikelen van The Beagle Armada.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.