Menu

Filter op
content
PONT Zorg&Sociaal

0

IGJ-werkplan 2025 met opgaven en jaarthema

Op 3 februari heeft minister Agema van VWS het Werkplan 2025 van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) naar de Tweede Kamer gestuurd. Hierin staan de opgaven van de inspectie in 2025 rondom het maken van keuzes in het toezicht, samenwerking, preventie, toegankelijkheid en beschikbaarheid. Daarnaast werkt de IGJ met een jaarthema. In 2025 is dit ‘gezondheidsverschillen en toegang tot zorg.’

Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd 3 februari 2025

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Opgaven voor het toezicht

Het werkplan voor 2025 borduurt voort op het Meerjarenbeleidsplan 2024-2027 van de IGJ: Toezicht op de zorg van nu en in de toekomst. Het werkplan is opgebouwd volgens 4 opgaven: 

  1. Keuzes in het toezicht: Waar en hoe houdt de IGJ toezicht? Dit gaat over capaciteit inzetten waar dit het meest zinvol en nodig is, en waar het effect het grootst is. Zo kijkt de IGJ naar passende zorg in ziekenhuizen, de inzet van zzp’ers in de ouderenzorg en kleine pgb-aanbieders die complexe gehandicaptenzorg bieden.

  2. Samenwerking: De inspectie intensiveert de komende jaren het toezicht op netwerken en samenwerkingsvormen. De IGJ kijkt onder meer naar samenwerkingsafspraken in regio’s op basis van het Integraal Zorgakkoord (IZA) en naar geboortezorg. Ook werkt zij samen om illegale handel in geneesmiddelen aan te pakken.

  3. Preventie: Gezondheid is een breed begrip en wordt onder meer beïnvloed door iemands leefomgeving en sociale netwerk. Zo kijkt de IGJ naar leefstijl, suïcidepreventie in de ggz en pandemische paraatheid in crisistijd.

  4. Toegankelijkheid en beschikbaarheid: Steeds vaker gaan keuzes niet meer over de beste zorg, maar over de meest haalbare. De IGJ kijkt onder meer naar passende hulp voor kinderen, wachttijden in de ggz en klinisch geneesmiddelenonderzoek.

Jaarthema gezondheidsverschillen en toegang tot zorg

De IGJ zet jaarlijks een thema of doelgroep centraal. Het jaarthema voor 2025 is een verdieping op het voorgaande jaarthema; schaarste. Want gezondheidsverschillen nemen in tijden van schaarste toe, en dat is een zorgelijke ontwikkeling. Als er te weinig zorg is of medicijnen zijn, wie krijgt dan wat? De IGJ ziet het als overheidstaak om gezondheidsverschillen te voorkomen en te werken aan toegang tot zorg voor iedereen. 

Inspecteur-generaal Marina Eckenhausen vertelt: “Waarom wij aandacht schenken aan gezondheidsverschillen? Ons doel is dat iedereen altijd kan vertrouwen op goede en veilige zorg en wij maken ons daar sterk voor. Wij vragen in ons werk aandacht hiervoor. Bijvoorbeeld als we een inspectiebezoek brengen: hoe verleen je persoonsgerichte zorg én behandel je mensen gelijkwaardig? Hoe zorg je dat ook mensen die minder makkelijk in beeld zijn, de zorg krijgen die ze nodig hebben?”

Geen volledig beeld

Het werkplan geeft een beeld van de breedte van het toezicht van de IGJ, maar is geen compleet overzicht van wat de IGJ allemaal doet. De IGJ is verantwoordelijk voor het toezicht op aanbieders van zorg, jeugdhulp en fabrikanten van geneesmiddelen en medische hulpmiddelen. Dat betekent (wettelijk verplichte) meldingen behandelen en inspecties uitvoeren, toezichtbezoeken brengen en betrokkenheid bij wetstrajecten. Dit werk staat niet in het werkplan.

Meerjarenbeleidsplan, werkplan en jaarbeeld

Eens per 4 jaar maakt de IGJ een meerjarenbeleidsplan. Dit wordt in jaarlijkse werkplannen nader uitgewerkt. Met de werkplannen informeert de IGJ het ministerie, de Tweede Kamer en het zorgveld over wat zij kunnen verwachten. Na ieder jaar verschijnt een jaarbeeld: verantwoording en transparantie over wat wij als IGJ dat jaar hebben gedaan.

Download 'Werkplan 2025'

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.