Menu

Filter op
content
PONT Zorg&Sociaal

0

In 2019 minder mensen in de bijstand, Coronavirus zal keerpunt zijn

Het aantal bijstandsuitkeringen daalde in 2019 voor het derde jaar op rij. De daling bedroeg 4,3%. Dat blijkt uit de jaarcijfers van de Divosa Benchmark Werk & Inkomen waar ruim 230 gemeenten aan meedoen. Volgens de Divosa zal het coronavirus het keerpunt zijn.

VNG KCHN 3 april 2020

88% van de gemeenten die meedoen aan de Divosa Benchmark Werk & Inkomen zag hun bijstandsbestand in 2019 dalen, bij de rest stabiliseerde het of steeg het aantal mensen in de bijstand. Dit zijn vooral kleinere gemeenten, waar de stijging op toeval zal berusten.

Corona-effect nog niet zichtbaar

In 2020 zal het aantal bijstandsuitkeringen weer stijgen. Door de maatregelen rondom het coronavirus zal de economie een flinke klap krijgen. Dit zal leiden tot extra instroom in de bijstand van ondernemers die een beroep doen op de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) en van mensen die tijdelijk werk hadden en geen WW-rechten hebben opgebouwd. Deze laatste groep kan bijstand aanvragen als zij geen andere bestaansmiddelen hebben om op terug te vallen. Voor veel werklozen zal gelden dat zij eerst een beroep kunnen doen op de WW waardoor het effect op de bijstand pas later zichtbaar wordt.

Instroom en uitstroom uit de bijstand

De belangrijkste oorzaak voor de bestandsdaling in 2019 is een afnemende instroom in de bijstand. Door de hoogconjunctuur in 2019 hebben veel mensen geen bijstand hoeven aanvragen omdat zij na afloop van een contract of al tijdens hun WW-uitkering makkelijk ander werk konden vinden.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.