Menu

Filter op
content
PONT Zorg&Sociaal

0

In gesprek met: Bianca Rouwenhorst, directeur Informatiebeleid en CIO bij VWS

Bianca Rouwenhorst is sinds 1 juni 2022 de nieuwe directeur Informatiebeleid en chief information officer (CIO) bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Zorg&Sociaalweb sprak met Rouwenhorst over de digitale transitie, haar drijfveren en inspirerende initiatieven die gegevensuitwisseling in de zorg beter te laten verlopen.

26 juli 2022

Waarom heeft u voor deze nieuwe functie gekozen?

Ik ben altijd al geïnteresseerd geweest in informatievoorziening in het algemeen en de ontwikkeling naar een meer digitale samenleving. Wat mij drijft, is het vinden van een goede balans tussen het verbeteren van overheidsprocessen met technologie, en het verlenen van (persoonlijke) dienstverlening aan burgers. We staan met de zorg de komende jaren voor een aantal grote uitdagingen. Ik ben ervan overtuigd dat een betere informatievoorziening en meer hybride zorg helpen om deze uitdagingen aan te gaan.

Waar komt uw interesse voor de zorg vandaan?

Ik vind het belangrijk om in mijn werk bezig te zijn met maatschappelijke vraagstukken, waardoor ik dus ook bewust heb gekozen om bij de overheid te gaan werken. De situatie voor burgers beter te maken, dat is mijn persoonlijke drijfveer. In de zorg draait het om burgers en zorgverleners en staan we voor grote maatschappelijke opgaven. Ik wil daar graag mijn steentje aan bijdragen. Zo krijgen burgers de juiste zorg en worden zorgverleners in staat gesteld om datgene te doen wat ze heel graag doen, namelijk: het bieden van zorg.

Wat is voor u de grootste uitdaging in uw nieuwe functie?

Ik zie een aantal uitdagingen, maar één van de grootste is om samen met het zorgveld nu echt stappen te gaan maken in het uitwisselen van gegevens. Hierbij staat niet de sector centraal, maar de (toekomstige) patiënt. Het bij elkaar brengen van beleid en uitvoering is op dit gebied essentieel.

Wat is uw visie ten aanzien van de informatievoorziening in de zorg?

Een digitale transitie is noodzakelijk om de juiste informatie op het juiste moment en op de juiste plaats te krijgen. Dat is niet in een paar jaar afgerond. Daarom moeten we nu keuzes durven te maken, anders lukt het ons niet om uiteindelijk de transitie af te ronden. Kleine stapjes die steeds groter zullen worden.

Waar ziet u binnen de zorg goede voorbeelden om te volgen?

Op regionaal niveau zijn er al goede initiatieven om de gegevensuitwisseling beter te laten verlopen. Een mooi voorbeeld vind ik het versnellingsprogramma Babyconnect. In dit landelijk programma, dat regionaal wordt uitgerold, hebben diverse partijen , zoals de KNOV, Perined, Zorgverzekeraars Nederland, de regionale samenwerkingsorganisatie (RSO), en Nictiz – de weg vrijgemaakt voor digitale gegevensuitwisseling in de geboortezorg. Het is een mooi voorbeeld omdat het laat zien dat samenwerking loont.

Dat zie je ook bij de gezamenlijke contractering van Zorgmail in de regio’s Rijnmond en West-Brabant. Dat gaat om zo’n 8 miljoen berichten per jaar en levert direct een serieuze kostenbesparing op.

Ten slotte werken in Zuid-West-Nederland zeven ziekenhuizen en twee radiotherapeutische centra samen in het Embraze, een oncologisch netwerk voor het uitwisselen van beeld en verslag voor meerdere kankersoorten. Hier zijn vijf verschillende XDS-netwerken aan gekoppeld. (1) Hierdoor kunnen multidisciplinaire overleggen beter worden voorbereid, zijn er minder vertragingen en wordt de zorg voor de patiënt beter. Daar doen we het voor.

Als u niet in dit domein werkzaam was, welk beroep zou u dan hebben gekozen?

Poeh! Een leuke, maar moeilijke vraag. Ik vind namelijk heel veel leuk, maar ik zou nog altijd wel wat willen doen bij Defensie.

Wie of wat inspireert u en waarom?

Mensen met passie inspireren mij. Ik kan echt genieten van mensen die helemaal op gaan in hun passie, of ze die passie nu vinden in hun werk of in hun vrije tijd (kunst, koken et cetera). Ik ben ervan overtuigd dat het hebben van passie ervoor zorgt dat je makkelijker je doelen bereikt, en dat inspireert me.

Welk boek raadt u iedereen aan en waarom?

Het kookboek BLAUW – Authentieke Indonesische Gerechten. Nu verraad ik gelijk één van mijn grootste hobby’s. De recepten zijn goed uitvoerbaar en het resultaat is (vaak snel) en fantastisch.

Welke eigenschap bewondert u in anderen?

Geduld en het kunnen loslaten.

In de rubriek In Beweging  houden wij u op de hoogte van personele wisselingen en promoties binnen het sociaal domein, de zorg- en welzijnssector. Lijkt het u leuk om net als Bianca Rouwenhorst mee te werken aan onze rubriek In gesprek met een beweger? Geef het door via koen@berghauserpont.nl . Wij laten u graag aan het woord! 

  1. Cross-enterprise Document Sharing, bedoeld om op een gestandaardiseerde en beveiligde manier het delen van medische documenten en beelden tussen samenwerkende zorginstellingen mogelijk te maken.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.