Jongeren met eetstoornissen krijgen betere behandeling wanneer zorginstellingen meer samenwerken
Jongeren met eetstoornissen hebben vaak te maken met meerdere zorgverleners, die allen zeer betrokken zijn bij hun patiënten. Toch kan de zorg voor jongeren met eetproblemen beter. Dit gebeurt wanneer ook de bestuurders van de verschillende zorginstellingen gaan samenwerken zodat er op beleidsniveau meer bereikt kan worden. Ook kunnen huisartsen, jeugdartsen en internisten scherper letten op vroege signalen van een eetstoornis, en betrokken worden in een gezamenlijke aanpak voor hun patiënten. Dat zijn enkele van de aanbevelingen van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) in een rapport over jongeren met eetstoornissen.
Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd 15 May 2025
De IGJ heeft gesproken met 3 regionale samenwerkingsverbanden waarin meerdere partijen zorg verlenen aan jongeren met eetstoornissen. In deze samenwerkingsverbanden zitten psychiaters, psychologen en artsen in ziekenhuizen en de geestelijke gezondheidszorg (ggz) maar ook diëtisten en ervaringsdeskundigen. Zij werken allen vanuit hun eigen deskundigheid om de eetstoornis van een jongere aan te pakken.
Volgens de inspectie helpt het wanneer bestuurders van zorginstellingen meer aandacht hebben voor de knelpunten waar hun zorgverleners tegen aanlopen. Deze bestuurders moeten met elkaar in gesprek gaan over visie, ambitie en verantwoordelijkheden rondom de patiënt met een eetstoornis. Op dit moment worden deze patiënten na een deelbehandeling nog van de ene naar de andere zorginstelling verwezen voor hulp. Daardoor voelt geen enkele instelling zich verantwoordelijk voor de integrale behandeling van de eetstoornis van deze patiënten.
Eerder herkennen
De inspectie vindt het belangrijk dat de vroege signalering van eetstoornissen en de kennisdeling over dit onderwerp wordt verbeterd. De landelijke Ketenaanpak eetstoornissen (K-EET) is een goed voorbeeld hoe er steeds meer kennis wordt verspreid. Hierdoor worden jongeren met eetstoornissen eerder herkend en behandeld. Ook zorgt K-EET voor een regionale samenwerking, waardoor diverse zorgverleners elkaar beter weten te vinden.
Financiering zorg
Omdat jongeren met een eetstoornis zorg krijgen die wordt betaald uit de Jeugdwet en de zorgverzekeringswet, zijn er regelmatig problemen met financiering en beschikbaarheid van de noodzakelijke hulp. De inspectie heeft dan ook contact opgenomen met de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Zij herkennen dit probleem en hebben dit onderwerp ook geagendeerd.
Samen sterk voor jongeren met eetstoornis