In veel gevallen zal de biologisch ouder overeenkomen met de juridisch ouder. Dit hoeft echter niet zo te zijn, zeker gelet op de ontwikkelingen van de laatste jaren in het kader van zaaddonoren en eiceldonaties niet altijd het geval te zijn. In deze blog wordt het een en ander uiteengezet.
Biologisch moeder
De biologisch moeder ontstaat wanneer het kind geboren is uit de eicel van die vrouw. Indien er dus sprake is van eiceldonatie dan is de biologisch moeder degene die de eicel heeft gedoneerd en is de wensmoeder de juridisch ouder, omdat zij het kind heeft gebaard.
Biologisch vader
Voor de biologische vader geldt dat de wet onderscheid maakt in twee biologische vaderschappen: de verwekker en de zaaddonor.
De verwekker is de man die met de moeder het kind op natuurlijke wijze heeft ‘laten ontstaan’ (verwerkt) of heeft toegestemd met de verwekking door een andere man/donor.
De donor, is niet de verwekker, maar heeft slechts zijn genetisch materiaal afgestaan.
Een verwekker is dus altijd de biologische vader alleen is een biologische vader niet altijd de verwekker. Dit is belangrijk omdat de wetgever dit verschil veelvuldig hanteert. Dit verschil kan van belang zijn voor de betreffende biologische vader, omdat jegens de verwekker een onderhoudsplicht kan worden vastgesteld en een donor niet onderhoudsplichtig is jegens het kind.
Als de biologische vader verder geen relatie heeft met de moeder heeft deze vader geen rechten.
Rechten en plichten
Als biologisch ouder, die niet tevens juridisch ouder is zijn je rechten beperkt.
Het zijn van biologisch ouder houdt niet in dat je een omgangsrecht hebt. Wil je dit verkrijgen dan moet eerst aangetoond worden dat er sprake is van family life in de zin van artikel 8 EVRM en pas dan ontstaat er een recht en plicht tot omgang met het kind.
De biologisch ouder heeft geen recht op informatie over het kind. Echter ook hiervoor geldt dat dit wel kan worden verkregen als er sprake is van family life.
Tevens heeft een biologisch ouder geen gezag, hiervoor is het noodzakelijk dat er eerst juridisch ouderschap ontstaat.
Een plicht die er wel kan zijn is de verplichting tot betaling van kinderalimentatie.
Voor je rechten en plichten als ouder is het dus belangrijk dat je juridisch ouder bent. In het artikel dat wij daar eerder over hebben geschreven kunt u daar meer over lezen. In het laatste deel zal de ouder met gezag worden besproken.
Auteur: mr. Sharon Bogaarts
Co-auteur: mr. Linda de Heer
Eerdere blogs van mr. Sharon Bogaarts en mr Linda de Heer
Juridisch ouder, biologisch ouder en de ouder met gezag (deel 1)
De Jeugdwet en bezwaarschriften, hoe zit dat?
Persoonsgegevens op declaraties jeugdhulp, hoe zit dat juridisch?
Artikel 2:11, 3.2, 6.1.8 Jeugdwet: Mandatering aan GI toch mogelijk?
Gemeente als jeugdhulpaanbieder, hoe zit dat?