Kinderen kunnen door hun spontaniteit heel onbevangen om gaan met mensen met dementie. Vooral bij jonge kinderen is de eigen fantasiewereld nog groot, zij vinden niet zoveel dingen gek. Voor de ouderen betekent interactie met de kinderen een welkome afleiding, waar ze vaak heel blij van worden. Hieronder vind je twee voorbeelden hoe je kinderen en ouderen met dementie kunt samenbrengen.
Scholenproject Oisterwijk
In gemeente Oisterwijk loopt een project waarbij kinderen van groep 7 en groep 8 van alle basisscholen regelmatig op visite gaan bij mensen met dementie. De kinderen krijgen in de klas eerst een gastles. Hierin wordt uitgelegd wat het brein is, hoe het werkt en wat het doet en wat gebeurt als je een vorm van dementie krijgt. Daarna gaan groepjes kinderen op bezoek bij bewoners van verpleeghuizen met dementie. Ze mogen meedoen bij de dagelijkse activiteiten, tafel dekken, koffie en thee serveren, de krant lezen of een stukje wandelen met de rolstoel. Op deze manier kunnen de kinderen zien wat het is om oud te worden en om te voelen hoe fijn het kan zijn om iets voor iemand anders te doen. Er ontstaat echt contact met de bewoners. Ze gaan in gesprek met de kinderen, vertellen verhalen en maken hen wegwijs. Ze zorgen ervoor dat alles wordt geregeld voor de kinderen, dat zij het fijn hebben gehad, ze bloeien helemaal op. Ook bij degenen met vergevorderde dementie lees je de blijdschap af aan hun gezichtsuitdrukking. Het personeel wordt door deze wervelwindbezoeken opgewekt en krijgt meer plezier in hun werk. Het mes snijdt aan veel kanten.
“Ik vond het heel gezellig dat wij dit mogen meemaken, ik zou het best nog eens willen. De mensen zijn ook heel gezellig en gastvrij. Alleen in het begin vond ik het wel heel erg spannend, ik wist niet zo goed wat ik moest zeggen. Ik vind het super fijn dat er voor dat soort mensen hulp is en als ik later
geen dierenarts kan worden dan wil ik misschien zoiets voor werk later gaan doen.” Lisa,10 jaar
Generaties ontmoeten elkaar in Goirle
In het kader van de nationale Voorleeslunch kwamen kinderen van Basisschool De Kameleon voorlezen uit prentenboeken op een afdeling voor bewoners met dementie in Woonzorgcentrum Thebe/Elisabeth in Goirle.
De bibliotheek hoopt dat de “Goolse” uitvoering van de nationale voorleeslunch andere scholen en verzorgingshuizen inspireert tot een jaarlijks terugkerend evenement.
Dit soort ontmoetingen levert veel op. Niet alleen voor de mensen met dementie, maar ook voor de kinderen. Zo leren ze van jongs af aan dat mensen met dementie er ook bij horen. Het werkt verhelderend als ze begrijpen wat de ziekte betekent en hoe ze ermee om moeten gaan. Samen kunnen ze veel plezier beleven en de kinderen horen ook nog eens spannende verhalen over vroeger.
Zelf aan de slag
Dit zijn slechts twee voorbeelden van de vele initiatieven die ontwikkeld zijn.
Voorlichtingsmateriaal over kinderen en omgaan met dementie:
dvd Mijn opa raakt de weg kwijt, te bestellen bij: info@alzheimercentrumlimburg.nl
boek Oma Bellenblaas – Margriet Breet
boek Oma’s hoofd is versleten – Marieke van Ditshuizen
boek Oma mag ik mijn pop terug – Mark Haayema
boek Tinus-in-de-war – Jacques Vriens
______________
Lees meer over dit onderwerp in het dossier Dementievriendelijk.
Fotografie Zet