De Jeugdwet treedt op 1 januari 2015 in werking. Dat regelt het op 21 november 2014 gepubliceerde Koninklijk Besluit. Ook regelt dit Koninklijk Besluit de inwerkingtreding van de wet herziening kinderbeschermingsmaatregelen.
Met de Jeugdwet worden gemeenten bestuurlijk en financieel verantwoordelijk voor alle jeugdhulp en de uitvoering van kinderbeschermingsmaatregelen en jeugdreclassering. Gemeenten zijn beter in staat om – op basis van de specifieke situatie van het kind – maatwerk te leveren en verbinding te leggen met zorg, onderwijs, werk en inkomen, sport en veiligheid. Daarbij zal meer nadruk komen op preventie, eigen kracht en demedicaliseren, allemaal met het uitgangspunt ‘1 gezin, 1 plan, 1 regisseur’. De wet herziening kinderbeschermingsmaatregelen herziet het jeugdbeschermingsrecht en beoogt een effectieve en efficiënte jeugdbescherming te bevorderen.
Met het Koninklijk Besluit dat op 21 november 2014 in het Staatsblad is gepubliceerd, wordt de inwerkingtreding geregeld van de Jeugdwet en de Invoeringswet Jeugdwet. Daarnaast regelt het de inwerkingtreding van het eveneens vandaag in het Staatsblad verschenen Besluit Jeugdwet. En tot slot wordt ook de inwerkingtreding per 1 januari 2015 geregeld van de twee wetten tot wijziging van Boek 1 van het Burgerlijk wetboek inzake herziening van de kinderbeschermingsmaatregelen (zie hier en hier).
Invoeringswet Jeugdwet
De Jeugdwet heeft gevolgen voor andere wetten, voornamelijk omdat met de Jeugdwet de Wet op de jeugdzorg wordt ingetrokken. De Invoeringswet Jeugdwet (eveneens vandaag in het Staatsblad) regelt daarom de nodige wijzigingen van andere wetten en wetsvoorstellen en zorgt ervoor dat de Jeugdwet juridisch en wettechnisch correct ‘landt’ tussen andere wetten.
Besluit Jeugdwet
Het Besluit Jeugdwet stelt nadere regels over enkele onderwerpen uit de Jeugdwet. Ook regelt het Besluit nadere zaken ter uitvoering van de wet herziening kinderbeschermingsmaatregelen. Daarnaast worden regels over het advies- en meldpunt huiselijk geweld en kindermishandeling (Veilig Thuis) opgenomen in het Uitvoeringsbesluit Wmo 2015.
Het Besluit Jeugdwet gaat over de volgende onderwerpen:
Jeugdhulp aan vreemdelingen
Deskundige toegang tot de jeugdhulp
Certificering van instellingen voor de uitvoering van kinderbeschermingsmaatregelen en jeugdreclassering
Vertrouwenspersonen
De inzet van geregistreerde professionals
De accommodatie en het klachtrecht bij gesloten jeugdhulp
De verwijsindex risicojongeren
Het burgerservicenummer
Beleidsinformatie
Hoogte en vaststelling ouderbijdrage
Financiële verantwoording
Indeplaatsstelling
Een aantal bepalingen treedt eerder in werking dan op 1 januari, namelijk op de dag na publicatie van het inwerkingtredingsbesluit. Dat geldt onder meer voor de volgende onderwerpen:
De aanwijzingsbevoegdheid uit de Jeugdwet wordt ingetrokken en tegelijkertijd wordt het interbestuurlijk toezicht op grond van de Gemeentewet (de bevoegdheid tot indeplaatsstelling) van kracht.
De grondslag voor het verstrekken van informatie over bijdrageplichtigen door het LBIO (het orgaan dat nu de ouderbijdragen int) aan het CAK (het orgaan dat straks onder de Jeugdwet de ouderbijdragen zal vaststellen en innen).
De bepaling over de bovenregionale inkoop van cruciale functies (tijdige contracten tussen gemeenten en bovenregionale jeugdhulpaanbieders, met afspraken over in ieder geval het budget, de bevoorschotting en de te hanteren tarieven).
Gerelateerde informatie