Menu

Filter op
content
PONT Zorg&Sociaal

0

Lokale doorzettingskracht | Personen met verward gedrag

Elke gemeente een regisseur die in kan grijpen als voor mensen met complexe problemen hulp te lang op zich laat wachten. Zorg voor lokale doorzettingskracht ook in de financiële afhandeling. Dat adviseert het Schakelteam Personen met Verward Gedrag aan de ministers van VWS en VenJ en aan de VNG.

VNG 30 juni 2017

“De vraag ‘wie gaat dat betalen’ komt te vaak voor”, aldus Onno Hoes, voorzitter van het Schakelteam. “Regel het met elkaar. Dat is onze boodschap. En als je er niet uit komt, escaleer. Het mag geen reden zijn dat hierdoor mensen soms maanden moeten wachten op zorg”.

Alle partijen, zoals gemeenten, zorgaanbieders, zorgverzekeraars en woningcorporaties moeten afspraken vastleggen in een escalatiemodel. Daarin kan ook staan op welke manier er financieel ruimte is om te doen wat nodig is.

Geen doorzettingsmacht, maar -kracht

Het Schakelteam constateert dat er in de praktijk weliswaar voldoende geregeld is qua bevoegdheden en mandaten, maar pleit toch voor het organiseren van doorzettingskracht in de vorm van een regisseur.

Een persoon die boven alle partijen staat en mandaat heeft om beslissingen te nemen (‘doorzettingsmacht’), vindt het team niet nodig. Een regisseur kan ook knopen doorhakken en bestuurlijk escaleren.

Casuïstiek besprekingen

Samen met een aantal gemeenten en regio’s pakt het Schakelteam bestaande casussen op. Casussen waar partijen alles hebben gedaan om een oplossing te vinden, maar er niet uit komen.

Knel- en leerpunten worden geadresseerd bij de opdrachtgevers of andere betrokken partijen. In de loop van dit jaar moeten de eerste resultaten bekend zijn.

Schakelteam

Het Schakelteam Personen met Verward Gedrag zet zich in voor een betere ondersteuning, opvang en zorg voor mensen met verward gedrag. Het team ondersteunt gemeenten en regio’s bij het realiseren van een goed werkende aanpak per 1 oktober 2018, waarbij de persoon met verward gedrag en zijn omgeving centraal staan.

Het Schakelteam werkt in opdracht van de ministeries van VWS en VenJ en de VNG.

Advies Gezamenlijk organiseren van lokale doorzettingskracht

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.