Menu

Filter op
content
Zorg&Sociaalweb

0

Mantelzorg is van grote invloed op de relatie

Is mantelzorg van invloed op je relatie? Ben je nog wel de partner, het kind of de ouder van je naaste? Of ben je puur de zorgverlener geworden? MantelzorgNL en Stichting Sick and Seks hebben hier onderzoek naar gedaan.

Zorg voor Beter 12 augustus 2022

Nieuws

Uit dat onderzoek blijkt dat mantelzorgers minder emotionele- en fysieke intimiteit ervaren met hun zorgvrager dan voorheen. Ook neemt de belasting toe wanneer een mantelzorger zich meer zorgverlener voelt dan iemands partner, kind of ouder. Wanneer een mantelzorger zich voornamelijk zorgverlener voelt, komt de bevestiging dat de oorspronkelijke relatie er niet meer is.

Dit zie je vervolgens ook terug in de cijfers over de belasting van mantelzorgers. Waar mantelzorgers die de oorspronkelijke relatie nog voelen een 6,02 geven voor de belasting, loopt dit juist op naar een 7,68 als iemand zich alleen nog zorgverlener voelt. Ook ervaren mantelzorgers minder fysieke- en emotionele intimiteit met hun zorgvrager dan voorheen. Dit gaat o.a. om samen lachen, huilen, steun geven, een arm om iemand heen slaan of een knuffel geven.

Voorkom overbelasting bij mantelzorgers

Het hebben én behouden van een goede relatie vraagt altijd aandacht, of er nu sprake is van ziekte of niet. Maar in moeilijke tijden waarin je naaste hulpbehoevend is geworden en je er een nieuw rol als mantelzorger bij krijgt is dit niet eenvoudig.

Zorgprofessionals kunnen helpen bij het in stand houden van datgene wat mantelzorger en zorgvrager bindt. Dat is essentieel in het voorkomen van overbelasting. Ook het onderwerp intimiteit en seksualiteit hoort hierbij en zou niet geschuwd moeten worden door zorgverleners.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.