Het aantal dementerenden zal naar verwachting stijgen van een kwart miljoen nu tot een half miljoen in 2040. Hoe kun je het contact met de dementerende in stand houden?
We volgen het project Music & Memory in Oldenzaal, waar 100 iPods voor dementerenden van persoonlijke muziek werden voorzien door muziekstudenten van Artez.
In Amsterdam ontwikkelt musicus Andy Bruce een methode die niet alleen muziek maar ook verhalen en geluiden uit het leven van de patiënt verzamelt om zo het geheugen op gang te brengen.
Ervaringen
En ook familieleden en mantelzorgers maken gebruik van muziek. Ignar Rip zorgde voor zijn thuiswonende demente moeder. De ervaringen die hij opdeed met muziek deelt hij nu met instellingen en andere mantelzorgers.
Maar wat gebeurt er eigenlijk in het brein dat de herinnering aan muziek zo sterk blijft? En zijn dat dan altijd plezierige herinneringen? Als dementerenden juist erg verdrietig worden bij het luisteren naar muziek, is dit dan wel voor iedereen een geschikte methode?
Programmamaker Marlous Lazal gaat te rade bij neuropsycholoog Professor Scherder die uitgebreide studie deed naar de werking van muziek op het brein.
Uitzending: zondag 14 februari, 21.00 uur, NPO Radio 1.
www.npodoc.nl/radio