Menu

Filter op
content
PONT Zorg&Sociaal

0

Nieuwe werkwijze aanpak complexe scheidingen

Jaarlijks krijgen zo'n 3500 tot 5200 kinderen te maken met een complexe echtscheiding van hun ouders. Er komt steeds meer aandacht voor de positie van deze kinderen. Ook de rechtspraak probeert een rol te spelen die de belangen van de kinderen zoveel mogelijk beschermt en veiligstelt.

Rechtspraak.nl 22 december 2017

In aansluiting op een initiatief van de rechtbank Noord-Nederland heeft de locatie Leeuwarden van het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden een pilot uitgevoerd om in de praktijk te toetsen of snelle ingrepen in appelprocedures mogelijk zijn en effect hebben.

Snellere en de-escalerende afhandeling

Tijdens de pilot zijn nieuwe zaken in hoger beroep direct bij binnenkomst door een raadsheer van de familiekamer beoordeeld in het licht van de vraag of al in dat vroege stadium van de appelprocedure op korte termijn maatregelen kunnen worden genomen die een snellere en de-escalerende afhandeling bevorderen. Daarbij kan gedacht worden aan het verwijzen naar mediation, het houden van een regiezitting of het benoemen van een bijzondere curator, maar ook andere ingrepen die het belang van de kinderen dienen zijn denkbaar. Wanneer de raadsheer een zaak geschikt acht voor een dergelijke maatregel worden de ouders via hun advocaten benaderd met de vraag of zij mee willen werken.

Nieuwe standaard werkwijze

De pilot heeft een behoorlijk positief resultaat opgeleverd: er werden in veel geselecteerde zaken maatregelen genomen die op relatief korte termijn tot gevolg hadden dat het geschil werd opgelost, dan wel dat de zaak goed voorbereid op de eerste zitting kwam. De meest gebruikte maatregel was de inzet van de bijzondere curator. In een meerderheid van de zaken kwamen partijen tot overeenstemming en de doorlooptijd in de pilotzaken was flink korter.
Voldoende reden voor ons om van deze werkwijze, met ingang van 1 januari 2018, onze nieuwe standaard werkwijze te maken.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.