Meer dan 200.000 werkende Nederlanders leven in armoede, hoewel ze een baan hebben. Onderzoekers van de Erasmus Universiteit Rotterdam en SEOR gaan in opdracht van Instituut Gak in kaart brengen hoe mensen in deze situatie terechtkomen, welke veranderingen er zijn in het leven van werkende armen, en wat ervoor kan zorgen dat hun armoedeproblemen verminderen of zelfs verdwijnen.
Een werkende arme is iemand die wel een baan heeft maar met te weinig inkomen en daardoor onder het sociaal minimum leeft. Hoe ontwikkelt hun situatie zich over de tijd? Met behulp van CBS-microdata wordt de inkomensdynamiek onderzocht van mensen die werken en onder, op of net boven de armoedegrens verdienen. Veranderd hun inkomen over de tijd en is dit gerelateerd aan hun financiële positie, hoe is armoede geografisch gerelateerd (in relatie tot werk, woonkosten en reizen) en welke levensgebeurtenissen zijn te relateren aan armoede (scheidingen, gezondheid). Daarnaast bestaan er vele beschrijvingen van werkenden met armoedeproblemen. Deze verhalen worden systematisch geanalyseerd om inzicht te krijgen in gebeurtenissen die leiden tot armoede onder werkenden, zoals echtscheidingen of onverwachte schulden. Hierbij wordt specifiek gekeken naar de rol van (lokaal) overheidsbeleid, zowel bij het ontstaan van armoedeproblemen als wanneer problemen verminderen of verdwijnen.
Als laatste wordt samen met mensen met ervaringsverhalen, gemeenten en beleidsmakers onderzocht wat knelpunten zijn die praktische oplossingen voor werkende armen in de weg zitten. Hierbij wordt ook gekeken naar succesvolle aanpakken in andere Europese landen.
Het onderzoek Een (on)zeker bestaan? wordt geleid door bestuurskundige prof. dr. Menno Fenger en zijn team bestaat uit onderzoeker Joris Beek van Erasmus School of Social and Behavioural Sciences en Paul de Hek van SEOR. Het onderzoeksproject bestaat uit een combinatie van grootschalige data-analyse met bestaande persoonlijke verhalen van werkende armen. De resultaten worden gedeeld via een podcastserie, publicaties en bijeenkomsten.
Het onderzoek wordt met een subsidie van Instituut GakOpent extern mogelijk gemaakt en loopt van 2025 tot halverwege 2027.