Menu

Filter op
content
PONT Zorg&Sociaal

0

Problemen thuis vroeg signaleren: ‘jeugdigen voelen zich hier vrij om van alles te delen’

In kwetsbare wijken spelen welzijnsorganisaties een onmisbare rol. En dat geldt in het bijzonder voor de jeugd. Zorg&Sociaalweb ging in gesprek met Destiney Smit, jongerenwerker bij welzijnsorganisatie Wijkz. Hoe maakt zij dagelijks het verschil? Wat betekent preventie voor haar? En wat helpt jongerenwerkers om nog beter hun werk te kunnen doen?

22 november 2022

Destiney Smit

Ze voelt zich bij haar huidige werkgever helemaal thuis, zegt Smit tijdens ons gesprek. Maar ze is er eigenlijk per toeval (weer) terechtgekomen. Tijdens haar studies Sociaal Cultureel Werker (MBO niveau 4) en Social Work (HBO) kwam Smit als stagiair terecht bij Wijkz, een Haagse welzijnsorganisatie die samen met inwoners werkt aan een leefbare stad. Wijkz is actief in zeven Haagse stadsdelen en heeft in bijna iedere buurt wel een wijkcentrum. De professionals en vrijwilligers van Wijkz kennen de wijken van binnenuit en staan in contact met belangrijke netwerkpartners, zoals scholen, huisartsen, de politie, en het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG).

Smit wilde graag blijven, maar er was aan het einde van haar stageperiode helaas geen functie beschikbaar. Na haar studie heeft ze bij Wijkz veel vrijwilligerswerk gedaan, tot ze op een gegeven moment haar oud-stagebegeleider tegen het lijf liep. ‘We praatten wat bij en zij vertelde me dat Wijkz nog een jongerenwerker zocht. Zodoende kwam ik hier terecht’, aldus Smit. Ze werkt momenteel met kinderen tussen de 4 en 12 jaar en is actief in de Haagse wijken Laakkwartier, Molenwijk en Schipperskwartier.

Kun je iets meer vertellen over Wijkz en jouw werk als jongerenwerker?

‘De voorzieningen die wij aanbieden op de club, zoals wij onze locatie noemen, zijn heel laagdrempeling. We organiseren sport- en spelactiviteiten en zo nu en dan initiëren we uitjes buiten de wijk. Bijna alle activiteiten zijn gratis. Alleen bij sommige uitjes vragen we een kleine bijdrage, maar altijd zo laag mogelijk. In de wijken waar ik actief ben heerst namelijk veel armoede en we willen niet dat geld bepaalt of kinderen wel of niet mee kunnen.

De meeste jeugdigen komen na school en tijdens de vakanties naar onze club. Als jongerenwerkers zijn wij altijd bezig met wat wij noemen ‘de vraag achter de vraag’: waarom komen de jeugdigen naar onze club? Natuurlijk omdat de kinderen het leuk vinden, maar vaak speelt de thuissituatie ook een rol. Wanneer die niet prettig is, willen kinderen daaraan ontsnappen. Maar dat is zeker niet altijd de reden. Zo hebben andere kinderen juist moeite met het maken van vrienden. Voor hen is de club een toegankelijke plek waar ze, makkelijker dan op school, met leeftijdsgenoten kunnen optrekken.’

Wat is jullie rol in de wijk?

‘Wij vervullen onder meer een belangrijke rol in het bijbrengen van vaardigheden. Dat kan gaan om sociale vaardigheden, maar we faciliteren ook huiswerkbegeleiding. En we leren kinderen dingen die ze niet snel van huis uit meekrijgen. Dat kan komen omdat op bepaalde onderwerpen binnen gezinnen een taboe rust, of omdat er simpelweg niet genoeg geld is. En dat geldt ook voor vaardigheden. Zo gaan we wel eens naar attractiepark Duinrell. ‘Wat leer je daar dan van?’, vragen mensen dan. Maar veel van deze kinderen komen hun buurt nooit uit. Ze hebben geen ervaring met bijvoorbeeld het reizen met de trein. Door gezamenlijk op pad te gaan raken de kinderen meer bekend met bekwaamheden die voor veel mensen vanzelfsprekend zijn. En ze komen in aanraking met andere leefwerelden.’

Wat betekent preventie voor jou als jongerenwerker?

‘We zijn wel echt een preventieve werksoort, maar toch vind ik preventie een lastig begrip. Want wanneer voorkom je iets écht? Iedere dag ben ik met de kinderen, maar ik zie niet iedere dag dat ik bijvoorbeeld erger voorkom. Wat je daarentegen wel ziet, is dat sommige jeugdigen betere cijfers halen op school, socialer worden, meer vrienden maken, meer durven te praten, meer naar buiten gaan of meer voor zichzelf durven op te komen.

Ik denk wel dat wij op een aantal gebieden preventief werken. Welke gebieden dat zijn, licht Smit hier toe.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.