Menu

Filter op
content
PONT Zorg&Sociaal

0

Registratie jeugdhulpverleners? Belangrijk voor gemeenten!

Sociaal werkers die op hbo-niveau in de jeugdhulp of jeugdbescherming werken kunnen zich vooraanmelden bij de Stichting Kwaliteitsregister Jeugd. Dit gaat ook gemeenten aan als inkoper van jeugdhulp en in sommige gevallen ook werkgever.

VNG 18 februari 2016

Sinds 1 januari 2015 is de nieuwe jeugdwet van kracht. Een van de onderdelen van deze wet is de ‘norm verantwoorde werktoedeling’. Dat betekent dat alleen geregistreerde professionals bepaalde werkzaamheden mogen doen. 

Belang voor gemeenten
Marion van der Bliek van de VNG vertelt op de site van Movisie over het belang van vooraanmelden voor gemeenten: "We krijgen van gemeenten vragen over de noodzaak van beroepsregistratie en de vooraanmelding voor beroepsregistratie. Iedereen wil natuurlijk goede kwaliteit jeugdhulp. Beroepsregistratie draagt hieraan bij. Door nu al voor aan te melden, zetten professionals een eerste stap richting beroepsregistratie, en komen zij in beeld bij de Stichting Kwaliteitsregister Jeugd, het beroepsregister."

Twee rollen: inkoper en werkgever
Van der Bliek ziet twee rollen voor gemeenten bij beroepsregistratie: inkoper van jeugdhulp en in bepaalde gevallen werkgever. In beide gevallen moeten zij iets van ‘beroepsregistratie’ afweten. Als inkoper is het zaak om te zorgen dat aanbieders van jeugdhulp de norm van de verantwoorde werktoedeling toepassen. Van der Bliek: "Probeer daar nu al op voor te sorteren door je erover te informeren en erover te communiceren. Vergeet ook niet om regionaal te kijken. Hoe pakken andere gemeenten in de (jeugdhulp)regio het aan?"

Voor de gemeente als werkgever komt er een rol bij en die moet medewerkers wijzen op de mogelijkheid van vooraanmelden. "Geef aan dat het belangrijk is om in de toekomst je werk te kunnen blijven doen. Vooraanmelden is vooralsnog kosteloos."

Lees ook

  • Dossier kwaliteit

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.