Menu

Filter op
content
PONT Zorg&Sociaal

0

Resultaten 2e ronde ETHOS-telling dak- en thuislozen

Kansfonds en Hogeschool Utrecht publiceerden op 9 oktober de resultaten van de 2e ronde van de ETHOS-telling. De telling brengt de situatie van dak- en thuisloosheid in beeld in de regio’s Gelderland-Zuid, Hart van Brabant, Holland-Rijnland, Regio Breda, Westelijke Mijnstreek en West-Friesland

VNG 14 oktober 2024

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Diversiteit binnen dak- en thuisloosheid

In totaal zijn 6.063 dak- en thuisloze personen geteld, die voldoen aan de ETHOS-light classificatie. Uit de telling blijkt dat de dak- en thuisloze populatie een diverse samenstelling heeft. Van de getelde volwassenen is bijna 30% vrouw, en 18% is jonger dan 18 jaar. Bijna 2/3 heeft de Nederlandse nationaliteit, maar er zijn ook 78 verschillende nationaliteiten geregistreerd. 1/3 van de dakloze mensen verblijft bij vrienden of familie, terwijl ongeveer 1/5 verblijft in niet-conventionele woonruimten zoals stacaravans of schuren.

Impact op kinderen en jongeren

De resultaten laten ook zien dat dak- en thuisloosheid een aanzienlijk aantal kinderen treft: in totaal 1.101. De meeste kinderen verblijven samen met een of beide ouders, maar 5% leeft zonder ouder in een dakloze situatie.

Rol van arbeidsmigranten en niet-conventionele woonruimten

Bijna 35% van de mensen die op straat verblijven zijn EU-burgers, vaak voormalige arbeidsmigranten. Deze groep is zichtbaar, maar bevindt zich zelden in opvangvoorzieningen. Bovendien verblijft ongeveer 18% van de getelde volwassenen in niet-conventionele woonruimten.

Relatie met de Monitor Dakloosheid

Naast de ETHOS-tellingen loopt er een traject van het ministerie van VWS, de VNG en Valente om met het CBS te komen tot een Monitor Dakloosheid. Die sluit gedeeltelijk aan bij de ETHOS Light-systematiek en richt zich op nood- en tijdelijke opvang (ETHOS Light-categorieën 2 en 3). De resultaten van deze Monitor, met gegevensaanlevering door gemeenten en opvangorganisaties, moeten in november gereed zijn.

Volgende ETHOS-telling

De volgende ronde start in 2025, in 9 regio’s met 57 deelnemende gemeenten, waaronder Amsterdam-Amstelland, Den Haag en Eindhoven. Naar verwachting verschijnen de resultaten van deze 3e telronde in oktober 2025. Voor de 4e telronde in 2026 hebben 11 nieuwe regio’s zich aangemeld.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.