De gemeente Rotterdam wil dat de stad toegankelijk is voor mensen met een beper-king. De Rekenkamer Rotterdam heeft onderzocht in welke mate de gemeente daar in slaagt. Uit het onderzoek blijkt dat de gemeente in haar beleid en dienstverlening wel aandacht heeft voor toegankelijkheid, maar dat er nog te weinig gebeurt om de stad echt toegankelijk voor iedereen te maken.
Rotterdam wil dat de stad toegankelijk is voor mensen met een beperking. Dat zijn mensen die minder goed zien, horen of bewegen of een chronische ziekte of psychische of verstandelijke beperking hebben. ‘Toegankelijkheid’ betekent dat zij – net als ieder ander – volledig en volwaardig kunnen meedoen in de samenleving. De rekenkamer concludeert in haar onderzoek dat er nog te weinig gebeurt om de stad echt toegankelijk te maken.
De gemeente zet zich in voor toegankelijkheid. Er zijn plannen en er is een speciaal ambtenaren-team dat moet stimuleren dat plannen ook worden uitgevoerd. De aanpak heeft echter te weinig samenhang en het aanjaag-team houdt zich niet met alle benodigde beleidsvelden bezig. Daarnaast worden ook regelmatig maatregelen vastgesteld zonder geld om ze uit te voeren. De gemeente zet vaak in op zaken die maar weinig verschil maken voor mensen met een beperking, bijvoorbeeld op onderzoeken en campagnes, in plaats van op het toegankelijker maken van speelplaatsen of Huizen van de Wijk. De rekenkamer raadt de gemeente aan om beleid te maken dat echt helpt voor toegankelijkheid en te zorgen voor een passend budget.
Beleid niet volledig uitgevoerd
De Lokale Agenda Toegankelijkheid, waarin in 2020 veel beleid is vastgelegd, is maar gedeeltelijk uitgevoerd. De voortgang van de agenda werd bovendien niet duidelijk genoeg doorgegeven aan de gemeenteraad. De rapportages waren op dat punt te rooskleurig en het was vaak ook niet helder wat gerealiseerde acties hadden opgeleverd. De rekenkamer adviseert dat de gemeenteraad duidelijke periodieke voortgangsrapportages krijgt over deze agenda en over andere Rotterdamse toegankelijkheidsplannen.
Dienstverlening is aandachtspunt
Voor de gemeente is een toegankelijke dienstverlening via fysieke en digitale loketten een belangrijk aandachtspunt. De gemeente doet ook veel, maar nog niet voldoende. De Huizen van de Wijk zijn nog onvoldoende toegankelijk, de taal op rotterdam.nl is vaak te moeilijk en maar heel weinig gemeentelijke websites en apps zijn volledig technisch in orde gemaakt voor mensen met een beperking. De rekenkamer raadt aan dit te verbeteren, met hulp van de ervaringskennis van Rotterdammers met een beperking.
Het college van B&W neemt in zijn bestuurlijke reactie alle rekenkameraanbevelingen over. Daar is de rekenkamer blij mee, maar de reactie is vaak wel wat onduidelijk, schrijft ze in het nawoord.