Menu

Filter op
content
PONT Zorg&Sociaal

0

Snoezelen, dichterbij jezelf komen door middel van zintuigactivering

Het doel van snoezelen is de persoon die snoezelt zich prettig te laten voelen. Dit kan op heel veel manieren maar in de oorspronkelijke vorm van snoezelen is dit in een veilige, dromerige omgeving die de zintuigen stimuleert en waar men motorische ervaringen opdoet .

24 augustus 2015

Snoezelen is ontstaan in Nederland en aanvankelijk bedoeld voor mensen met (zware) beperkingen die moeite hebben en met ontspannen en storend gedrag vertoonden. Dit was rond 1974 toen deze mensen nog idioten werden genoemd. Tegenwoordig wordt er ook gesnoezelt met baby's, want wat is er nu fijner dan je baby zien te genieten en wegdromen bij alle lichtjes, vormpjes, geluidjes en geuren om zich heen?

Ilse Achterberg, wereldwijd bekend om haar expertise in snoezelen
Ilse heeft haar passie voor snoezelen ontdenkt in Bernardus, een verzorginghuis dat gericht was op het belevingsgericht werken. Van daaruit is ze zich gaan specialiseren in het snoezelen en met groot succes. Inmiddels wordt Ilse over de hele wereld uitgenodigd om te spreken op symposiums en workshops te geven. Haar passie voor snoezelen en kennis hierover zijn voor mij een grote inspiratie geweest in de jaren dat ik met cliënten werkte en later toen ik leiding gaf aan teams die dit konden inzetten binnen hun werkzaamheden.

Het belang van snoezelen
Snoezelen heeft veel doelen maar voor mij zijn er 2 die boven alles uitsteken. Ten eerste dat degene die snoezelt ontspant. Veel vele mensen met een vorm van autisme of mensen met dementie autisten, dementerenden maar ook bijvoorbeeld lichamelijk en verstandelijk beperkten hebben moeite met zich te ontspannen. Door hun hoofd gaat van alles en nog wat en ze staan niet zoveel stil bij zichzelf. Dat brengt me op mijn 2de doel. Snoezelen maakt dat je even terug gaat naar jezelf. Geen eisen, niets moet, gewoon gewaarworden en je mee laten voeren door de zintuiglijke ervaringen die je opdoet. Precies om die reden is snoezelen voor iedereen geschikt!

Uit onderzoek is van Nivel is verder gebleken dat door snoezelen de onrust medicatie verminderd of zelfs stopgezet kan worden. Mensen met dementie worden er rustiger van en vertonen minder agressief gedrag. Ook melden medewerkers zich minder vaak ziekmelden omdat de sfeer op de afdeling prettiger is waardoor het verloop van medewerkers ook verminderd.

Snoezelen opnemen in je zorginstelling is dus een win win situatie!

Het grootste snoezelcentrum van Europa
Het snoezelcentrum van World Wide Snoezelen is uniek in zijn omvang en is gesitueerd in Amsterdam. Het bevat 8 verschillende belevingsruimtes met ieder een eigen karakter en soort beleving. Een van de kamers is de Strandkamer met UV verlichting. Prof. Dr. Erik Scherder doet op dit moment onderzoek naar de exacte effecten m.b.t. de positieve therapeutische werking van het dag en nachtritme van deze strandkamer.

Snoezelhoekjes nemen onrust weg
Veel verpleeghuissettings hebben het al, de snoezelhoekjes. Dit zijn de plekken waar op een tafeltje wat attributen staan waar dementerenden aan mogen zitten en door geprikkeld worden om even bij te blijven staan. Hoe meer van dit soort plekken hoe beter, want het neemt een hoop onrust weg en maakt dat mensen die veel lopen vaker stilstaan. Een zithoekje met wat interessants op tafel of een wandkleed om naar te kijken kan ook zeer functioneel zijn.

Snoezelen thuis
Ook in een thuissituatie kan je snoezel momenten en plekken creëren. Maak een seizoenen hoekje met wat natuurelementen of koop een wat aromatische muziek of olie die je zo nu en dan op zet. Bij onrust pakte ik zelf vaak de lavendel massageolie en ging langzaam de handen van degene die onrustig was masseren. Met verlichting werken kan ook heel leuk zijn, zeker als je er een bewegend element in kan toevoegen. Bij Partisa hebben we veel ervaring en een mooi netwerk waardoor we in de thuissituatie mensen kunnen ondersteunen in het opzetten van snoezelelementen en of activiteiten.

Conclusie
Het snoezelen wordt al jaren door de hele wereld bewondert. Toch blijft het in Nederland vaak als een betuttelende vorm van zorg gezien. Dit is echt heel jammer, want ik heb zelf schitterende resultaten behaald met snoezelen. Graag hoor ik jou mooiste snoezel momenten terug om ze met andere te kunnen delen. Neem contact op via onze website waar nog meer informatie over dementie te vinden is of stuur een mail naar info@partisa.nl.


Eerdere blogs van Cynthia Reindersma

  • Dieren en mensen, de ideale combinatie in de zorg

  • Professionele begeleiding in de thuissituatie, een vak apart

  • 10 tips voor communicatie met iemand die dement is

  • Muziek als hersengym

  • 8 tips voor het keukentafelgesprek of een gesprek met het CIZ

  • Lekker en functioneel eten

  • Goede zorg zonder regels, het kan in Nederland!

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.