Veel jongeren hebben problematische schulden of lopen het risico om daarin te belanden. Gemeenten hebben de belangrijke taak om jongeren met financiële zorgen te bereiken en passende ondersteuning te bieden. Het spoor van de jongere biedt gemeenten handvatten, ondersteuning en effectieve interventies.
Veel jongeren hebben weinig zicht op hun inkomsten en uitgaven en zijn onvoldoende weerbaar tegen de vele verleidingen waar zij mee te maken krijgen. 1 op 20 huishoudens in de leeftijd van 16 – 25 jaar heeft geregistreerde problematische schulden. Dat zijn 22.060 jonge huishoudens. De totale groep jongeren met financiële zorgen is nog veel groter, want die omvat ook jongeren zonder eigen huishouden en jongeren met niet-geregistreerde schulden, bijvoorbeeld bij familie of vrienden, gokschulden en schulden door uitgestelde betaling (Buy Now, Pay Later).
Het is belangrijk dat gemeenten jongeren met financiële zorgen tijdig bereiken en schuldhulpverlening bieden op een manier die bij hen aansluit. Dat houdt onder andere in dat jongeren zich aangesproken voelen en zich herkennen in de ondersteuning van gemeenten.
Het Spoor Jongere op de routekaart Financiële Zorgen helpt gemeenten bij het inrichten of versterken van passende schuldhulpverlening aan jongeren. Het is gebaseerd op de ideale inwonersreis van de jongere, bestaat uit 8 mijlpalen en voorziet gemeenten per mijlpaal van concrete handvatten, ondersteuning en voorbeelden van effectieve interventies om in te zetten.
In de eerste 4 mijlpalen, genaamd Op zoek, In beeld, In contact en In gesprek ligt de focus op het bereiken en vasthouden van jongeren, terwijl de daaropvolgende mijlpalen meer gericht zijn op werken aan een duurzame oplossing en financieel fit de toekomst tegemoet zien.
Het Spoor Jongere biedt een basis voor de uitvoering van vroegsignalering, regelen van schulden, begeleiding en nazorg. Daarbij is er niet alleen aandacht voor de rol van de professional, maar ook voor de beleidsmedewerker, jurist, communicatieadviseur en informatiekundige.